Att planera en resa

Att resa kan vara ett välbehövligt sätt att ta en paus. Kanske vill man sitta under en palm nära havet, eller så lockar en storstadsweekend mer. I denna text finns tips du kan använda dig av när du reser. DHR kan inte garantera att resan blir perfekt av dessa resetips. Vi rekommenderar att du kontaktar det hotell du tänker använda om du är osäker på till exempel dörrmått och liknande. Likaså gäller flygbolag eller andra anordnare.

Undrar du om dina rättigheter som resenär kan du som medlem i DHR beställa broschyren Rätt att resa med nedsatt rörelseförmåga. Kontakta Vincent Ljungqvist på 08-685 80 40.

Hotellbokning

Trivago är en bra hemsida för att boka hotell. I filtret på vänster sida på kan du klicka för ”hiss” och ”handikappvänligt”.

Resmål

En hemsida att titta på är Disabled Access Holidays. Här kan du få tips på många olika resmål och dess faciliteter och tillgänglighet.
Huruvida du vill resa till en storstad eller till en solstol nära vattnet är ett val du får göra. Barcelona har gott rykte som en tillgänglig stad.
Gran-Canaria och Cypern är badorter som ofta väljs då många menar att platserna fungerar bra att resa till då man har nedsatt rörelseförmåga. Ett annat sätt att resa för att kanske både uppleva sol och stad är att åka på kryssning. Ibland kan detta vara det mest tillgängliga sättet att resa.

Tänk på att besättningens serviceansvar är inte detsamma som personlig assistans, så tänk över vad du klarar innan du bokar resan med färjan.

Bilsemester i Europa?

Länder som Tyskland, Österrike och i viss mån England använder en universalnyckel (Euro-key) för offentliga större toaletter avsedda för personer med funktionsnedsättning.
>> För mer information och beställning, besök Pro Infirmis webbplats

Användbara länkar för att välja resmål

Barcelona
Barcelona Access
Barcelona Tourist Guide

New York
Daily Mails reseguide
Accessible NYC

Gran Canaria:
Spain-GranCanaria.com
Sol Mobility

Kryssning
Royal Caribbean

Mar y Sol
Som medlem i DHR kan du hyra en av våra lägenheter på kurhotellet Mar y Sol på Teneriffa. Läs mer om detta här.

Print Friendly

Text: DHR