Som en trojansk häst

Nils Wallin var DHR:s riksombudsman i mitten av 60-talet, han hade förmågan att tänka politiskt strategiskt. Tillsammans med Folke Carlsson, som ansvarade för hjälpmedel på DHR:s förbundskansli, diskuterade de visioner och strategier för DHR.

Diskussionerna handlade om hela livet, alla delar måste fungera tillsammans, fysisk tillgänglighet, studier, arbetsmarknad och det som kom att bli ”personlig hjälp”.

”Vi diskuterade hur man betalade den personliga hjälpen. Det fanns möjligheter att söka landstingsbidrag, kommunala bidrag, stipendier och så. Vi diskuterade då att DHR skulle ta på sig att söka dessa bidragen. Man skulle lyfta det från individen till organisationen” berättar Folke.

Den politiska erfarenheten och kanalerna var grundbulten i framgångarna i Nils Wallins förhandlingar för att åstadkomma detta. Systemet innebar att det blev enklare att få loss pengar. DHR hade också lättare att driva fram bidrag.

När DHR väl lyckades får till stånd en anslagspunkt i budgeten gällde det att utveckla den. För i slutändan handlade allt, på alla nivåer – kommun, landsting, stat – om pengar.

Mycket av DHR:s framgångar under denna tid kommer på grund av den politiska kunskapen.

Hjälpmedelsområdet vara bara ett område där DHR använde den strategin. Varje framgång blir en plattform för ytterligare påverkan. Som en trojansk häst som bara rullade vidare.

/ Ur 80 år av rörelse

#dhr

#dhr100

#agenda2030

#tillgänglighet

#delaktighet

#handlingskraft

#rörelsefrihet

#funkpolitik 

#universellutformning

#lss

#personligassistans

#hjälpmedel

#färdtjänst

#juridik

#lagstiftning

#almedalen

#diskriminering #funkpol

Vad hände med arbete åt alla?

Att bli sedd som fullgod arbetskraft har alltid varit en av DHR:s...

Läs mer

Sommarminnen alla borde få uppleva

”Ett ansikte dyker upp vid bassängkanten. Kikar. Resten av en 13-årig kille...

Läs mer

Stolt och representativ

Foto: Privat Wenche Willumsen fick polio när hon var tre år gammal...

Läs mer