Almedalen den 29 juni

Westgerd_axelsson
Det är första dagen på Almedalsveckan och ikväll är det socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som håller tal i parken. Det har regnat större delen av eftermiddagen och parkeringsplatsen för personer med handikapparkeringstillstånd vid Hamnplan är tämligen otillgänglig – inga klara markeringar mellan platserna och elkablar dragna kors och tvärs.

Under morgondagen, då regnet förhoppningsvis lättat, kommer vi som vanligt inventera området kring Cramérgatan för att se om de uppbyggda montrarna är tillgängliga för personer som till exempel använder hjälpmedel. Vi vet att det brukar vara litet si och så med den saken.

DHRs förbundsordförande Rasmus Isaksson är på plats tillsammans med förbundssekreterare Ken Gammelgård och kommunikatör Fredrik Granath, som kommer stå för inläggen här på webbplatsen under veckan. Vi kommer berätta om vilka seminarier vi besökt och personer vi möter. Vi är här för att föra fram våra frågor och se till att funktionshinderpolitiken inte glöms bort.

Civilsamhället är faktiskt störst i Almedalen. Många tror fortfarande att Almedalsveckan mest består av PR-jippon, lobbyister och näringsliv, men faktum är att otroligt många ideella organisationer är på plats. Vår förhoppning är naturligtvis att hashtaggen #funkpol får minst lika stor spridning, genomslag och effekt som i fjol.

Normaldemokraterna och GIL anordnar tillsammans med Nära AB och Better Business World Wide en serie utfrågningar, eller partisnack som de kallar det, om hur riksdagspartierna ser på tillgänglighet. Eftersom det är Socialdemokraternas dag idag hade riksdagsledamoten Lennart Axelsson, socialutskottet, bjudits in. Moderator för frågestunden var GILs Anders Westgerd.

Axelsson poängterade att FNs konvention för personer med funktionsnedsättning borde ha en större del i arbetet med funktionshinderpolitik, speciellt i framtagandet av den nya diskrimineringslagen som klassar otillgänglighet som en form av diskriminering. En uddlös lag, sade Axelsson, men något som S tänker jobba vidare med efter valet. Bland annat vill S se att alla undantag som gör lagen i stort sett poänglös tas bort. Axelsson menar att undantagen legitimerar fortsatt diskriminering. Han sade vidare att det är mycket svårare att över huvud taget arbeta när man sitter i opposition – till exempel tillsätta utredningar som behövs, men höll med om att man inte gjort särskilt mycket under sina år vid makten.

Axelsson underströk vikten att se funktionshinderpolitik som en fråga om mänskliga rättigheter och inte som vårdfågor. Anledningen till att S jobbat extra mycket med att få bort undantagen för verksamheter inom hälsa och vård var att de kunde få majoritet för det i riksdagen – vilket mycket riktigt fungerade – alla verksamheter inom den branschen måste följa lagen om tillgänglighet oavsett antal anställda. DHR frågade Axelsson om det inte fanns en risk att detta snarare förstärkte synen på funktionshinderpolitik som en vårdfråga, men Axelsson tycker inte man bör tolka det på det viset.

Uppdatering
Tio minuter in i sitt tal pratade Stefan Löfven om att ingen människas öde ska avgöras av bland annat funktionsförmåga.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev