Dags att skaffa skoter?

Har du blivit förskriven elskoter? Vi har tagit fram tips och råd om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilken typ du vill ha. 

Beskriv för din förskrivare vad du ska använda elrullstolen eller elskotern till. En elskoter har tre eller fyra hjul med cykelstyre och är till för att röra sig utomhus med. Elskotern är bra om du vill förflytta dig till närliggande skogsområden eller till stranden. Dock kan en elskoter medföra begränsningar i din rörelsefrihet då flera trafikbolag har förbjudit elskotrar på sina tåg och bussar.

Även vissa kommuner har begränsat möjligheten att i färdtjänst använda elskoter.  Var också uppmärksam på att en elskoter inte alltid får plats i butiker, restauranger eller på biografer, vilket ofta innebär att du måste lämna elskotern utanför. En elrullstol har vanligtvis inte dessa begränsningar.

Ta mått på till exempel dörröppningar i din närhet så att du vet att du kan komma in genom ytterdörren och jämför med måtten på elrullstolen.

krok_sticker

Klistermärket med en krok är av central roll då denna betyder att elrullstolen/elskotern är godkänd för fastsättning. Har elrullstolen ett sådant märke? Fråga förskrivaren/arbetsterapeuten vad det innebär om elrullstolen saknar ett sådant märke.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev