DHR i DN: Vinsten som assistansen ger glöms bort

I januari startar Försäkringskassans nästa stora jakt på misstänkt fusk i den personliga assistansen. Det ska bli “skarpare kontroller, avancerade riskprofiler, utvecklade it-system och tätare samarbete med andra myndigheter”, säger Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan till Dagens Nyheter. DHR vet att det finns en stor oro bland brukarna för att fuskjakten ska leda till att assistansen försvinner även för de som verkligen behöver den.

DHR tycker att det är självklart att kriminella ska rensas bort från ersättningen,
men det finns även risker med att kontrollerna slår fel och brukare som verkligen behöver personlig assistans drabbas.
 
– Vi märker av en väldigt stor oro bland brukarna över vad som ska hända med assistansersättningen. I samhällsdebatten hörs bara om ökade kostnader, men vi ser ju hur brukare blir av med timmar och får svårare att leva ett liv som andra, säger Ken Gammelgård, förbundssekreterare i DHR till DN. 

Ken Gammelgård ogillar uttrycket om att ”överutnyttjande av assistansersättningen” ska minska:

– Vad menas med det? Jag tycker att det ger intryck av att assistansberättigade är personer som utnyttjar samhällets resurser. Vinsten som assistansen ger glöms bort. Brukarnas livskvalitet ökar och dessutom skapas det arbetstillfällen, inte minst för nyanlända.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev