1:a aprilskämt: DHR lanserar huboten DOA

Robot sträcker ut handenDHR-logga.jpg-for-web-small

 

 

 

 

 

 

Neddragningar i den personliga assistansen har diskuterats intensivt under senaste tiden. Enligt regeringen är kostnadsökningen för stor och framförallt är det ökningen av antalet beviljade timmar som oroar regeringen.

Finansdepartement och Socialdepartementet tillsammans med Försäkringskassan har därför bett funktionshinderrörelsen att komma med förslag på hur kostnaden för assistansen kraftigt kan minska.
Som ett svar till regeringen presenterar DHR idag en lösning på hela assistansfrågan.

DHR har tillsammans med företaget Starfleet utvecklat huboten DOA som kommer göra alla mänskliga personliga assistenter överflödiga. DHR är övertygade om att huboten DOA kan möta regeringens mål då driftkostnaden i princip kommer vara noll tack vare helt ny underhållsfri teknologi.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att idag visa huboten live eftersom den än så länge är under utveckling i det mycket hemliga laboratoriet HAL 9000, säger DHRs förbundsordförande Rasmus Isaksson.

Vi kan dock redan nu avslöja att huboten DOA kommer bland annat att ha följande funktioner:

* DOA stängs automatiskt av när antal beviljade assistanstimmar är uppnådda för att förhindra överutnyttjande av den personliga assistansen.

*DOA utför enbart det som finns i assistansbeslutet. För en uppgradering krävs det att du kontaktar din handläggare på Försäkringskassan. På sikt hoppas vi att även handläggarens funktion blir robotiserad och att uppgraderingen därmed ska gå smidigare.

* DOA har inga merkostnader eller vinstintressen och förhindrar helt det kriminella fusket med assistansmedel.

Finansdepartementet ser mycket positivt på DHRs initiativ.

– Vi tror att huboten DOA kan vara lösningen på assistansfrågan och på sikt bedömer vi att det inte kommer behövas någon personal alls inom välfärdssektorn, säger Rob Delude, politisk sakkunnig på Finansdepartementet.

Presskontakt: Fredrik Canerstam [email protected], 070-306 80 37

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev