Stark utställning om nazisternas utrensningar

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön, enligt stiftelsen Expo som kartlägger högerextremism i Sverige. Denna organisation har fått tillstånd av arrangörerna att ha ett mötestält i Almedalen från i morgon, fredag. Under hela veckan har många samtal handlat om det obehag och oro vi känner inför att de högerextrema ska komma.

Samtidigt som den högerextrema gruppen anländer till politikerveckan, väljer organisationer som då skulle bli grannar med NMR:s tält att packa ihop och åka hem i förtid.

Föreningen JAG är en av de skulle bli tvungna att ha NMR som grannar. Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig för JAG säger till Svenska Dagbladet att det är en outhärdlig tanke att stå öga mot öga med nazister och samtidigt prata om mänskliga rättigheter. Hon menar också att det är en säkerhetsåtgärd att lämna hamnområdet.

– Vi har medlemmar med svåra funktionsnedsättningar som inte kan springa om det skulle bli bråk eller andra oroligheter.

Men JAG lämnar inte ett tomt tält efter sig. Tillsammans med Funktionsrätt Sverige (tidigare Handikappförbunden) har föreningen satt upp en utställning gjord av Forum för levande historia om nazisternas utrensning av personer med funktionsnedsättning under andra världskriget. En skrämmande och obehaglig utställning som öppnades under en mycket välbesökt presskonferens som JAG och Funktionsrätt Sverige höll klockan sex på kvällen i samband med att JAG plockade ihop.

     

 

Torsdagen är Kristdemokraternas dag. Partiledaren Ebba Buch-Thors tal kommenteras så här av av Janne Herranen, ordförande i DHR Västra Götaland:

 

I morgon går vi i Mångfaldsparaden och visar kärlek och respekt, mot hat och högerextremism.

 

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev