DO går vidare med DHR-medlems anmälan

Efter att tillägget i diskrimineringslagen som klassar otillgänglighet i fysisk miljö som en form av diskriminering trädde i kraft den 1 januari har ett 20-tal anmälningar lämnats in till Diskrimineringsombudsmannen. En anmälan som DO valt att utreda kommer från DHR-medlemmen och förbundsstyrelseledamoten Lars-Göran Wadén.

– Personligen anser jag att en otillgänglig kollektivtrafik som utestänger rullstolsanvändare inte är okej. Jag känner mig diskriminerad när jag inte har möjligheten att åka som andra. Det ska bli mycket spännande att se vad Diskrimineringsombudsmannen kommer fram till, säger han.

DHR kommer följa ärendet noggrant och har skrivit om det tidigare. Lars-Göran Wadén ville åka buss i Gävle. På bussbolagets hemsida stod det att alla bussar är tillgängliga. Men busschauffören hade ingen utbildning på rullstolsliften så Lars-Göran Wadén kunde inte åka med. Han rekommenderades istället att vänta i två timmar på nästa buss. Och samtidigt som DO nu bestämt sig för att utreda hans anmälan så lämnar Lars-Göran in en ny. Denna gång anmäler han SJ eftersom det tåg han ville åka med i lördags inte var tillgängligt. Lars Göran skriver i sin blogg:

”Jag är inte rädd för att upplevas som rättshaverist och lämnar därför in ytterligare en anmälan eftersom jag upplevt ännu en otillgänglighet som jag betraktar som diskriminering. Jag har en rättighet att få samma förutsättningar att ta del av allt på samma sätt som andra. Men eftersom jag, i hela mitt liv, tagit mig fram med gummidäck istället för gummisulor på skorna har jag tvingats stå ut med att dagligen ändra i min vardag utifrån en otillgänglig miljö. Nu är det slut på det.”

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev