Förhandling om diskriminering sköts upp

Förhandlingen i det första fall som prövar bristande tillgänglighet som diskriminering har skjutits upp. Den förberedande domstolsförhandlingen skulle ha fortsatt på onsdagen.

DHR har stämt länstrafikbolaget X-Trafik för diskriminering. Region Gävleborg, som äger X-Trafik, har inte kommit in med handlingar i tid och därför sköts förhandlingen i Gävle tingsrätt upp. Det är andra gången det sker.

Förbundssekreterare Ken Gammelgård är besviken.

– Det är dåligt att region Gävleborg inte kommer in med begärda handlingar i tid. Det gör att hela processen drar ut på tiden, säger han.

Fallet handlar om att medlemmen Lars-Göran Wadén inte kunde resa med buss mellan Gävle och Österfärnebo en dag i början av förra året. Bussen hade trapplift, men chauffören saknade utbildning att använda den. Wadén kom inte ombord. Han anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Men DO lade ned anmälan efter lång tids utredning.

Bristande tillgänglighet är en ny del i diskrimineringslagen. DHR vill att lagen prövas rättsligt och har därför använt den möjlighet intresseorganisationer har att föra talan för en medlem i domstolen.

– Vi vill driva frågan för att se hur lagen fungerar. Nu får vi vänta ännu längre på det, säger Ken Gammelgård.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev