Förintelsens dag – samma retorik då som idag

Idag minns vi Förintelsens offer. 70 år sedan koncentrationslägret i Auschwitz befriades. Sex miljoner judar och lika många andra fångar av skiftande nationaliteter och bakgrunder mördades systematiskt i nazismens namn i läger runt om i Europa.

Inom funktionshinderrörelsen minns vi särskilt de cirka 70 000 kända personer med funktionsnedsättningar som fick sätta livet till i inledningsfasen av detta systematiska, industrialiserade mördande i det program nazisterna döpte till Aktion T4. För att det skulle vara möjligt genomfördes massiv propaganda där kostnaderna för ”omhändertagande” av personer med funktionsnedsättningar ställdes mot vad den breda allmänheten istället kunde få för de pengarna. Affischer liknande dessa spreds.

idioter

 

krymplingar

 

Aktion-T41-232x300

DHRs förbundsordförande Rasmus Isaksson skriver på sin blogg:

När jag blev vald till förbundsordförande i DHR höll jag ett tal om hur viktigt det är att vi säger ifrån när ekonomi ställs mot mänskliga rättigheter. Jag var också tydlig med att jag kommer att fortsätta med DHRs mångåriga arbete att hylla mångfalden och att kämpa mot intolerans och diskriminering – oavsett vem den drabbar.

Idag sprids hatet igen, även mot personer med funktionsnedsättning. Grupper av människor ställs mot varandra och vi ser hur retoriken och “lösningarna” ibland rör sig bakåt i tiden på ett obehagligt sätt. När den sortens åsikter vädras är ingen fråga för liten. Funktionshinderrörelsen har en viktig roll att spela i kampen för människovärdet och mänskliga rättigheter.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev