Funktionshinderrörelsen tar över EU-parlamentet – för en dag

Funktionshinderrörelsen ”tar över” Europaparlamentet i Bryssel den 6 december. Då ordnas tillsammans med European Disability Forum (EDF) ett Europaparlament för personer med funktionsnedsättning. Från DHR kommer Karolina Celinska, ombudsman och samordnare för DHR:s rättighetspolitiska arbete, att delta.

Tre gånger tidigare har ett sådant här parlament gått av stapeln: 1993, 2003 och 2012. Det är ett unikt tillfälle för den europeiska funktionshinderrörelsen att träffa Europaparlamentets ledare, EU-parlamentariker och ledare från andra EU-institutioner. Frågor som är gemensamma för hela den europeiska rörelsen kommer att avhandlas.

Dagen innan, den 5 december, kommer Karolina Celinska med flera från den svenska rörelsen att träffa EU-parlamentarikerna Jens Holm (V) och Jens Nilsson (S). Den 7 december är det träff med Bodil Valero (MP) och Cecilia Wikström (L).

Den 4 december “firar” Europakommissionen Internationella funktionshinderdagen (som ju är den 3 december) med en stor konferens som pågår fram till lunch dagen efter. Efter det är det en hearing kring en rapport som gjorts av EDF (European Disability Forum) om upphörandet av tvångssteriliseringar bland flickor och kvinnor med funktionsnedsättning att presenteras på ett seminarium. På dessa två eventen kommer Janna Olzon, kommunikatör på DHR, att delta.

Är du mer nyfiken kan du läsa här:

EDPD 2017 program 

Programme -Ending forced sterilisation of women and girls with disabilities

 

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev