Hänt i Almedalen den 2 juli


Försäkringskassans fullsatta seminarium

På Försäkringskassans seminarium Personlig assistans, myter och sanningar! diskuterades det livligt om den personliga assistansens utveckling sedan reformen 1994. Lokalen var helt fullsatt. Vi häpnade över att panelen inte höll med om DHRs förbundssekreterare Ken Gammelgårds bild av att assistansreformen numera är ifrågasatt. Panelens deltagare var Therese Karlberg, Verksamhetsområdeschef, Försäkringskassan. Gunilla Hult Backlund, GD, IVO, Margareta B Kjellin (M), ledamot, socialutskottet och Dan Eliasson, generaldirektör, Försäkringskassan. Sammanfattare var Anna Barsk Holmbom.
Här kan ni se semiariet.

Tidningen Föräldrakraft ordnade med seminarium om hur man ska få ut personer med funktionsnedsättningar på arbetsmarknaden. Konsensus var att det gjordes för litet, och speciellt att mycket ansvar ligger hos arbetsgivarna, som måste bli mer öppna för att anställa personer med funktionsnedsättningar, även om det finns mycket kvar att göra för statliga myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Mer om seminariet här.

Cristina Husmark Pehrsson (M) gick inledningsvis igenom FunkA-utredningens betänkande som presenterades i maj förra året. Se en webbsändning från presskonferensen här.
Se seminariet här.


P4 Radio Gotland mötte upp med Maria Johansson på Cramérgatan i Almedalen för att prata om tillgängligheten. Maria berättade att många aktiviteter stänger ute människor med funktionsnedsättningar på grund av bristande tillgänglighet, och att många av de provisoriskt byggda utrymmena, som utställningsmontrar och tält, även de är otillgängliga – ramper är ofta för smala, branta eller helt enkelt blockerade.
Lyssna på inslaget här.

Notera att Marias intervju börjar 1:40 min in i sändningen, och att den fullständiga intervjun inte tycks ligga ute på webben. Vi undersöker om hela sändningen kommer läggas upp.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev