Hänt i Almedalen den 6 juli

Maria intervjuas i Godmorgon Almedalen

På morgonen var DHRs förbundsordförande Maria Johansson med i Godmorgon Almedalen där hon pratade om hur både DHR och resten av funktionshinderrörelsen jobbat med att driva opinion i Almedalen. Hon fick också frågan om hur tillgängligheten är här i Almedalen, och hon sade som det var – den är förskräcklig.

Här kan du se Godmorgon Almedalen från imorse. Maria intervjuas 25 minuter in i programmet.

Du kan även läsa hela intervjun på Marias blogg. Vi transkriberade den eftersom sändningen inte finns tillgänglig textad.
Läs texten här.

Maria Johansson framför cellen

Årets snackis och utnämnd till hetast i Almedalen av PR-byrån Westander blev Sitt med Dawit. Under en kvart kunde man som helst sitta i en cell för sitt visa den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak sitt stöd. Idag klev vi in i cellen. Dawit har suttit i fängelse i tolv år, vi satt i femton minuter. Det går naturligtvis inte att jämföra, men som symbolhandling är det värdefullt.
Läs en artikel i Dagens Media om kampanjen.

Vi var på ett seminarium om innovation och entreprenörskap inom välfärden, där man presenterade nytänkande inom äldreomsorg och hjälpmedel. Panelen var enig om att viktigast ät brukarnyttan. Människan måste alltid stå i centrum.
Läs mer om seminariet här.

Maria har spelat in en kort film med en uppmaning till arrangörerna till nästa års Almedalsvecka. Du kan se filmen här.

Vi har även transkriberat den här filmen. Det här säger Maria:

"Nu är Almedalen 2013 nästan över.

Jag uppmanar och utmanar Visby, Gotland, Almedalsarrangörerna att inför 2014 ta tillgänglighet och användbarhet, allas möjligheter att delta – i den här manifestationen för demokrati som Almedalen är- på allvar!

Almedalen är unikt på många sätt, som en mötesplats med sitt stora utbud. Låt det också bli unikt vad det gäller innovation för Design för alla, innovation för att hitta nya lösningar som kan göra den här medeltida staden så tillgänglig och användbar det bara går. Framför allt innovation vad gäller hur man arrangerar sina arrangemang för att välkomna alla.

Vi ses nästa sommar i Almedalen!"

Almedalsparken under Annie Lööfs tal

Idag var det centerpartiledaren Annie Lööf som höll partiledartalet i Almedalsparken. Inte heller hon nämnde funktionshinderpolitik.

Imorgon är sista dagen. Då ska socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tala. Vi får se vad som händer då.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev