Högsta Domstolen tar upp ansvarsfrågan om diskriminering

Högsta domstolens byggnaden baksidan.
DHR har i domstol stämt Region Gävleborg, de som ansvarar för kollektivtrafiken i Gävleborg, för diskriminering pga bristande tillgänglighet. Efter inledande förhandlingar i tingsrätten ska nu Högsta domstolen (HD) pröva vem som är ansvarig för eventuell diskriminering, de som ansvarar för kollektivtrafiken i ett län, bussbolaget eller motsvarande som sköter själva trafiken.

I det principiellt viktiga fallet som DHR driver skulle medlemmen Lars-Göran Wadén den 2 januari 2015 åka buss till sin bror, men han kunde inte åka med. Anledningen var att busschauffören sa att trappliften på bussen inte kunde användas, då han saknade utbildning i hur han skulle göra, klart diskriminerande enligt oss.

Målet med stämningen av Region Gävleborg är att få till en rättslig prövning av de nya paragraferna i diskrimineringslagen, att bristande tillgänglighet är en form av diskriminering. DHR:s stämning om otillgänglighet var den första rättsliga prövningen enligt den nya lagen och den första som går till högsta domstolen.

I HDs kommande prövning handlar inte om diskrimineringsfrågan i sig utan om vem som är ansvarig när diskriminering uppstår. DHR åsikt är att HD:s prövning, som är prejudicerande, kan få stor betydelse för alla resenärer, då den kommer att klargöra vem resenärer kan ställa till svars.

Från första början har DHR drivit att den som är ansvarig för trafiken, som i detta fall Region Gävleborg också är ansvarig om det uppstår diskriminering.

– Avgörandet från Högsta domstolen kommer förtydliga ansvarsfrågan, vilket är positivt både för företagen och den som drabbas av diskriminering säger Rasmus Isaksson förbundsordförande DHR

Högsta Domstolen beräknas pröva ärendet under hösten 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev