Hur menar ni DO?

Eishockeyhalle Mittellinie

 

Diskrimineringsombudsmannen friade idag ishockeylaget Rögle från diskriminering. Anledningen till anmälan var de ytterst få rullstolsplatser på Lindab arena där Rögle spelar sina hemmamatcher. Anmälan har hela tiden stötts av DHR Skåne.

– Rögle skulle mycket väl kunna ordna fler rullstolsplatser och beslutet är ett ytterligare exempel på att lagen är tandlös säger Bengt Silverstrand, DHR Skåne

I Sydsvenskan uttalar sig en jurist till skälet varför Rögle friades från diskriminering, motiveringen sätter individen som blir diskriminerad i ett omöjligt läge.

Från Sydsvenskans artikel:
Den springande punkten är nämligen att klubben inte står som ägare till själva lokalen Lindab arena.
….
Så om anmälan istället hade riktat sig mot företaget Arenabolaget i Ängelholm så hade det kunnat vara diskriminering?

– Nej, det är inte kristallklart. Man hade förmodligen inte kommit åt detta ändå eftersom det är Rögle BK som ansvarar för verksamheten och säljer biljetter, vilket är det som omfattas av lagen.

Enligt DOs resonemang kan varken Rögle som arrangör av ishockeymatcher eller fastighetsägaren till Lindab arena någonsin fällas för diskriminering. Uttalandet visat att diskrimineringslagen om bristande tillgänglighet enbart kan användas i ytterst få fall och är mer av en pappersprodukt. DHR har länge arbetat med att förstärka lagen och driver Sveriges första fall i domstol mot Region Gävleborg angående otillgänglig busstrafik i Gävle.

– DOs tolkning av diskrimineringslagen är full av motsättningar och måste ses som en signal till politikerna att skärpa lagen snarast säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR

 

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev