Huvudförhandling i Sveriges första mål om att otillgänglighet är diskriminering

Huvudentrén till Gävle tingsrätt, klar blå himmel

Entrén till Gävle tingsrätt: Foto: Gävle tingsrätt

Imorgon den 8 december, klockan 9:00 inleder Gävle tingsrätt huvudförhandlingen i målet där DHR har stämt Region Gävleborg för bristande tillgänglighet.

Bakgrunden till stämningen är att Lars-Göran Wadén den 2 januari 2015 skulle åka buss till sin bror, vilket gick om intet. Busschauffören sa att trappliften på bussen inte kunde användas, då han saknade utbildning i hur han skulle göra.

Lar-Göran Wadén anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Men anmälan lades ner efter lång tids utredning. DHR beslutade då att driva ärendet vidare till tingsrätten. Målet med stämningen av Region Gävleborg är att få till en rättslig prövning av de nya paragraferna i diskrimineringslagen att bristande tillgänglighet är en form av diskriminering. DHR:s stämning om otillgänglighet är den första rättsliga prövningen enligt den nya lagen.

Förhandlingar har dragit ut på tiden eftersom Region Gävleborg vid två tillfällen inte inkommit med begärda handlingar till tingsrätten.

Huvudförhandlingen är öppna och rätten kommer bestå av en rådman.

– Det är bra att huvudförhandlingen i målet om att bristande tillgängligt är diskriminering äntligen genomförs. DHR arbetar för en skarpare lag som ska leda till ett mer tillgängligt och användbart samhälle, och vi är övertygade om att stämningen av Region Gävleborg gynnar våra medlemmar, säger Ken Gammelgård, DHR:s förbundssekreterare.

Kontakt:
Fredrik Canerstam, pressekreterare 070-306 80 37 eller [email protected]
Ken Gammelgård, förbundssekreterare 070-807 80 30 eller [email protected]

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev