Nedskärningarna av assistansen drabbar allt fler

Med anledning av att vi är många hyresgäster och brukare på Handelsvägen 186, inom Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsområde, som har fått kraftiga neddragningar av våra assistanstimmar, och en del har dessutom mist alla sina timmar, skriver jag till Er för att belysa vår situation och hur den påverkar oss.
 
Av naturliga skäl kan jag inte gå in på enskilda grannar, men jag
berättar för Er att en del inte får hjälp att laga mat längre utan måste
köpa matlåda eller köpa mat i restaurang, vilket medför en stor extra kostnad.  Många blir isolerade när det inte finns utrymme för aktiviteter utanför hemmet.
 
Som funktionshindrad består inte livet endast i att få behovet av ”rena kläder, mat i magen, dusch – toalettbesök och lägenheten städad” tillgodosett.
Livet har så många andra dimensioner.
 
Det som förenar oss grannar är att vi bor inom samma Försäkringskassedistrikt, således även Stadsdelsområde. Vi har samma grupp av handläggare och i detta område har bedömningarna varit väldigt restriktiva, både från Försäkringskassan och Stadsdelsförvaltningen.
 
För oss som levt under institutionsformens tid och varit med om assistansreformens utveckling, känns det märkligt att åter känna historiens vingslag.
Att förvägra oss den assistens vi behöver är att slå undan benen för oss och återföra oss till institutionstänkandet.
 
Det är inte pengarna som brister, utan viljan att erkänna oss ett fullvärdigt självbestämmande liv.
 
Hälsningar
 
Anne-Gerd Fransson

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev