Årets aprilskämt: Nu kan du skydda dig mot kommunernas diskrimineringsförsäkring

Varje år skriver vi på DHR ett aprilskämt, ofta relaterat till någon av våra prioriterade frågor. I år ville vi driva med att kommunerna nu kan skriva sig fria från skadeståndskrav genom att teckna en diskrimineringsförsäkring. Så tillsammans med Unik Försäkring lanserade vi en försäkring mot denna diskrimineringsförsäkring.

DHR kan i samarbete med Unik Försäkring nu erbjuda sina medlemmar en ny typ av försäkring. I januari blev det möjligt för kommuner att genom en diskrimineringsförsäkring köpa sig fria från ekonomiskt ansvar vid skadeståndskrav från personer som upplevt sig diskriminerade i kommunens verksamheter, till exempel bristande tillgänglighet i skolan.

Denna nya försäkring mot diskrimineringsförsäkringen täcker kostnaderna för enskild person för att stämma kommunernas försäkringsförmedlare för skyddande av brottsling. Försäkringen täcker den enskildes kostnader för utredning, juridiskt ombud och rättegång.

– Vi är glada att kunna erbjuda DHRs medlemmar denna möjlighet att skydda sig mot kommunernas oetiska förfarande, säger Per Liljeroos på Unik Försäkring.

Tingsryd kommun var en av de första kommunerna som skaffade en försäkring mot att behöva betala kostnaderna för juridiskt ombud vid diskrimineringsmål. Sedan dess har ett trettiotal kommuner anslutit sig till försäkringen.

– DHR måste möta utvecklingen av att fler och fler kommuner tecknar försäkring mot påföljder av diskrimineringsdomar, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR. Kommunerna sätter i och med detta diskrimineringslagen ur spel. Vi anser detta vara djupt oetiskt men behöver samtidigt hitta våra egna metoder för att freda oss mot denna nya utveckling. Med lagen som stöd och med en försäkring som är gällande så blir kommunernas försök att ducka för påföljderna i praktiken verkningslösa.

april_forsakring

E

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev