Nu står Mattias hopp till Tomten

I slutet av oktober skulle Mattias Jonsson beställa en tågbiljett från Eslöv till Umeå för att fira jul med sina föräldrar.
Tidigare hade han flugit, men den här gången var han av medicinska skäl tvingad att ta tåget.
När han beställde biljett, beskrev han hur hans permobil såg ut och att han hade personlig assistans. ”Inga problem”, sa säljaren på SJ.
När han senare skulle betala blev det nobben direkt. Till Stockholm skulle det kanske gå bra men sedan gick det att åka med överhuvudtaget. Hans rullstol var helt enkelt för bred enligt SJ.
Mattias lät sig dock inte nöjas. För någon vecka sedan ringde han återigen till SJ, berättade att han hade anmält dem till Diskrimineringsombudsmannen och föreslog att – ”för allas bästa”, som han uttryckte det, skulle vara bra om SJ åtog sig att ordna hans resa på något annat sätt, med bil till exempel.
Kvinnan han pratade med sa att hon skulle ta upp det med höga vederbörande, men att det säkert skulle ordna sig. Förra onsdagen ringde SJ och nu var det annat ljud i skällan.
– Nej det kan vi inte göra, blev svaret. Hur skulle det se ut, då skulle ju alla som använder rullstol kräva det!
Så nu blir det ingen jul i Umeå för Mattias. Såvida inte Tomten stannar i Eslöv och erbjuder hon skjuts bakom renarna. Har Tomten ett specialfordon så är det ju ännu bättre. Men att man som 26-åring ska behöva hoppas på Tomten för att kunna fira jul med sina anhöriga är ett fattigdomsbevis för Sverige.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev