Nytt direktiv till LSS-utredningen en delseger

Idag den 30 april presenterade minister Lena Hallengren nytt direktiv för LSS-utredningen. Besparingskrav tas bort och istället ska utredningen ta fram förslag på hur personlig assistans och LSS kan förändras inom nuvarande kostnadsramar. Det är en delseger för DHR som under längre tid har krävt en ny utredning eller förändrade direktiv.

Det är svårt idag att exakt veta hur det nya uppdraget kommer att förändra LSS-utredningens förslag, men att kravet på besparingar är borttaget är viktigt. Istället ges direktivet att utredningens förslag ska rymmas inom befintlig budget, vad det innebär är för tidigt att säga. Lena Hallengren tryckte på pressträffen att framförallt att den personliga assistansen måste bli mer förutsättningsbar, trygg och hållbar för individen. DHR förutsätter att det betyder att de människor som beviljas personlig assistans slipper konstanta integritetskränkande omprövningar. Det utan att några avgörande skillnader i livssituationen har skett i den assistansberättigades liv.

Ministern lyfte också att personlig assistans handlar om att skapa jämlika livsvillkor, därför kan inte enligt DHR utredningen förslå begränsningar i när personlig assistans kan beviljas.

Utredningen får två månaders förlängning och ska nu presentera sitt förslag den 15 december 2018.

– Bra att regeringen tar bort besparingskravet på LSS-utredningen. Det är klart att många frågor återstår men det här är en framgång för DHRs påverkansarbete för att rädda LSS säger förbundsordförande Rasmus Isaksson.

Tycker du att det här var en intressant nyhet och vill stödja vårt arbete, bli medlem!

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev