Regeringen: Skärpning av diskrimineringslag i år

Från 1 januari 2015 gäller ett nytt tillägg i diskrimineringslagen som klassar otillgänglighet i fysisk miljö som en form av diskriminering. Nu säger regeringen att lagen ska skärpas.

DHR tyckte att lagen var tandlös eftersom den innehöll många exkluderingar och undantag som innebar att väldigt många verksamheter inte skulle påverkas. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger till Ekot SR att regeringen vill att lagen ska skärpas så fort som möjligt.
– Ja, jag vill och regeringen vill att det här ska gå så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis innan halvårsskiftet, men under året definitivt.

– Det är glädjande att  regeringen nu avser att stärka diskrimineringsskyddet gällande bristande tillgänglighet, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR. Enligt uppgift från Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke vill de göra det skyndsamt. Min förhoppning är också att det görs med kvalité och genom att ta till sig de åsikter som funktionshinderrörelsen framfört.

– DHR har varit drivande för att vi fick en sådan lag, bland annat genom Torsdagsaktionen, fortsätter Rasmus Isaksson. Vi var också en av de första att påtala hur tandlös den var. Vi erbjuder den kompetens och erfarenhet vi och våra medlemmar i DHR har om den här frågan, för att vi ska få en lag som i verkligheten fungerar fullt ut.

> Läs mer om lagen här

> Läs TTs artikel på Aftonbladets webbplats

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev