Slarvigt och fördomsfullt, Annelie Nordström

Kommunals ordförande Annelie Nordström uttalar sig i sin blogg förenklat och fördomsfullt om personliga assistenters arbetsvillkor med udden riktad mot anordnare och assistansberättigade. DHR tycker att det är fel väg att på det här sättet försöka splittra två grupper som har gemensamma intressen.

Det är naturligtvis illa att det finns personliga assistenter som har dåliga arbetsvillkor oavsett varför – det är vi som funktionshinderorganisation de första att skriva under på. Men att uttrycka sig så generaliserande som Annelie Nordström gör tror vi knappast gagnar de syften hon själv har – troligen känner många personliga assistenter inte alls igen sig i beskrivningen som görs av hur det ser ut.

Läs blogginlägget här.

Det finns dåliga arbetsvillkor inom alla branscher och det är så klart fackets sak att agera mot dem – men att göra det så förenklat och därmed felaktigt som det görs här är helt oacceptabelt. Att få det att låta som personliga assistenter kan få sparken hur lätt som helst stämmer inte. En seriös assistansverksamhet har kollektivavtal och kan inte avskeda personliga assistenter på lösa grunder. En assistansberättigad person byter inte heller anordnare lätt som en plätt för att en konflikt uppstått med någon personlig assistent. Seriösa verksamheter hittar fram till lösningar som gagnar såväl personliga assistenter som assistansanvändare.

De flesta assistansverksamheter och assistansberättigade själva gör stora insatser för att skapa goda arbetsvillkor för personliga assistenter – de ses inte alls som ”som pigor, hembiträden eller ibland nästan som slavar åt brukarna och deras familjer” som Annelie Nordström skriver. Tvärtom, personliga assistenter är de mest värdefulla personerna i de flesta assistansberättigades liv – det är personliga assistenter som möjliggör ett liv på lika villkor med andra – och det vet vi och det vet våra personliga assistenter.

Vi skulle kunna använda samma taktik som Annelie Nordström och lyfta fram sammanhang där förhållandet är det omvända – där assistentgruppen tagit över och ”styr och ställer” med assistansberättigade personers liv, men att kasta skit på varandra, att försöka splittra två grupper som i grunden har samma intressen gagnar inte saken.

Dock har det länge varit en väg som Kommunal haft alltför lätt att halka in på. Trist om vi nu ännu en gång ska beträda den vägen istället för att med gemensamma krafter arbeta för att förändra det som inte fungerar optimalt. Att hävda att det föreligger ett ”fel i systemet” är som att säga att det är fel att människor med funktionsnedsättning ska ha rätt till självbestämmande över det egna livet. Det är inget fel i systemet bara för att det inte fungerar överallt. Personlig assistans erbjuder fantastiska möjligheter, inte enbart för oss som är assistansberättigade utan också som arbetsuppgift för många personliga assistenter.

Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev