Var det första april? Nej, det är vår verklighet!

person i rukllstol väntar på hissAtt man måste betala pengar för att kunna ha möjligheten att till exempel förflytta sig utomhus som alla andra människor är inget skämt. Den 1 april släppte Socialstyrelsen deluppdrag 8 i en större kartläggning, som inte var ett skämt – denna kartläggning handlar om utbud och avgifter för hjälpmedel i Sverige.

Rapporten visar att utbudet inte varierar så kraftigt över landet och att det främst är avgiftsfrågan där det skiljer sig mycket. Förflyttningshjälpmedel är den vanligaste typen av hjälpmedel i hjälpmedelscentralernas verksamhet där elrullstolar är i nästan alla landsting avgiftsbelagda.

Avgiftsfrågan är viktig att belysa och det måste bli möjligt att kunna leva ett liv på lika villkor utan en kostnad för detta.

Ritva Korva Thuresson i förbundsstyrelsen är inte förvånad då hon läser rapporten och säger:

– Bara för några veckor sedan togs denna fråga upp på Tv 4-nyheterna och jag hör ofta från våra medlemmar hur man ibland inte ens vet vad hjälpmedlet kommer kosta. När ges denna information, innan eller efter förskrivningen av hjälpmedlet?

DHR anser att det inte ska finnas avgifter för hjälpmedel då hjälpmedel är en förutsättning för att kunna leva ett liv på lika villkor. Vi vet också att ekonomin redan kan vara ansträngd hos personer med funktionsnedsättning, vilket kan leda till en total inlåsningseffekt då man inte kan betala en avgift. Viktigt att tänka på är också att många individer behöver fler hjälpmedel.

I rapporten kan man också läsa att fler (vuxna) kvinnor än män får hjälpmedel medan det oftare är män som har flera hjälpmedel.

Läs hela kartläggningen hos Socialstyrelsen.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev