Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar och de människor det handlar om – just det pratar Karro och Janna från DHR om i podden Hur tänkte ni nu? Med humor och allvar ifrågasätter vi funktionshinderrörelsen, oss själva, samhället och – ja, det mesta.

Våra avsnitt så här långt (klicka i rutan för att lyssna):

Nån jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap?

Samtalen i detta avsnitt av Hur tänkte ni nu? böljar fram och tillbaka mellan frågor som Vill rörelsen vara mainstream, alltså en del av “den stora massan”? Vem skapar min identitet – jag själv eller det omgivande samhället? Och är dagens ungdom en passiv och curlad generation?
Och var i ligger privilegiet att få åka färdtjänstbuss, egentligen? ”Ingen i hela världen ser mig som privilegierad när jag kommer till ett möte via en färdtjänstbuss”, som Claes Hultling säger.

 

Juni 2019

Gå eller rulla – alla kan knulla

– Får du ditt grundläggande behov av sex tillfredsställt med hjälp av assistansen? Frågan är ju absurd, eftersom sexualitet är ett grundläggande mänskligt behov. Men sexualitet saknas i Försäkringskassans bedömning av grundläggande behov när det handlar om personlig assistans. Denna gång pratar Karro och Janna om det alla tänker på, de flesta gör, men ingen pratar om –alltså sex, och då med fokus på att ha en funktionsnedsättning. Vi tar det från början – den första dejten, vidare till den personliga assistenten till sexologen som säger att det inte handlar om sex utan om arbetsterapi.

 

April 2019

 

Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?

Det finns få områden som är så laddade som de ord och begrepp som finns i överflöd inom funktionhinderrörelsen. Det är så enkelt att göra fel, och många är det som snabbt är där och påpekar felet. Vi pratar med Niklas Källner som, utöver rollen som taxichaufför i Skavlan, skrivit boken Och bilen går bra? som handlar om kallprat. Skulle han kunna kallprata om funktionsnedsättningar? Vi utsätter honom också för ett PK-quiz som du inte får missa. Och hur är det på en scen – vad får eller inte får du säga där? Ann Westin, ståuppare, funderar tillsammans med oss.

Anna Vogel, språkforskare har skrivit en avhandling om laddade ord inom funktionshinderrörelsen. Hon kan en hel del om varför det ser ut som det gör.

 

December 2018

 

 

Demokrati – för alla?

Varför är det så få aktivister i Stockholm, och varför finns de så många i Göteborg? Ja, just det får ni inte svar på i detta avsnitt av podden. Vi pratar om demokrati ur olika aspekter och funderar på vad som behövs för att funktionshinderrörelsens ”it-moment” ska komma. Demokrati ska ju vara för alla, men är det verkligen det? Vi har just haft ett val, men det är inte alla förunnat att kunna bevara sin valhemlighet eller ens ta sig in i en vallokal. Så hur demokratiskt är det egentligen?

– Jag vill provocera och få folk att uppföra sig som folk, säger Anders Westgerd från GIL (Göteborgs Independent Living). Medan Veronica Kallander gått in partipolitiken efter många år som funkisaktivist. Vad är bäst? Eller är det lika bra?

 

Oktober 2018

 

Från skallmätning till duschmätning

– Allt avgörs i badrummet, säger Jonas Franksson, skådespelare och aktivist och som efter att ha tvingats duscha inför en arbetsterapeut upplever posttraumatisk stress.
Det finns beröringspunkter mellan dåtidens skallmätning av samer och tvångssterilisering av ”dåligt människomaterial” och dagens duschmätning för att få personlig assistans. Det är ingen upprepning av historien, under ytan finns förfärliga värderingar som vi måste tala om. Och det gör vi det här avsnittet.

 

Augusti 2018

 

Rullstol på krogen. Ok?

Hon fick inte köpa ett glas vin, och han fick inte åka med bussen. Skälet? De använder rullstol. Så ser diskriminering också ut i Sverige idag. Men varför är det så få anmälningar till DO? Varför vill inte människor berätta? Det handlar om ens självbild – att alltid förhålla sig till att omvärlden ser mig som ett objekt i en rullstol – vem är jag då?

 

Juni 2018

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev