Ordförandens ruta

Hur tillgängligt kan Göteborg bli med en otillgänglig organisation?

För snart 10 år sedan, när man bestämde sig för hur man skulle arbeta med tillgänglighetsfrågorna i Göteborgs stad, beslutade man sig sorgsamt nog för att lägga samordningsansvaret på fastighetskontoret och deras tillgänglighetsavdelning.
Det innebar att den politiska nämnd som har ansvar för att byggherrar och stadsplanerare följer plan och bygglagen, inte hade något ansvar för att samordna en förbättrad fysisk tillgänglighet i Göteborg. Den här lösningen var problematisk eftersom det är byggnadsnämnden som har tillsynsansvar för plan och bygglagen. Det säger sig själv att det funkade dåligt när de som hade ansvar inte behövde ta ansvar. I Göteborg har samrådet mellan funkisrörelsen och de fyra nämnder som har ansvar för den fysiska tillgängligheten i staden, skötts av samrådsgruppen för fysisk tillgänglighet. Jag har aldrig upplevt att stadsbyggnadskontoret tagit sitt ansvar för den fysiska tillgängligheten på allvar. Ett tecken på detta är att de inte kallat gruppen till sammanträde på ett och ett halvt år. Det är dags att dom börjar med det nu 2019. DHR Göteborg kräver att kommunstyrelsen tar byggnadsnämnden i örat och vrider om.

DHR medlem till EU-parlamentet
Det har varit val till EU-parlamentet och äntligen har vi fått en svensk parlamentariker som använder sig av rullstol och personlig assistans. Detta glädjer oss och vi önskar David Lega lycka till i sitt nya uppdrag. Vi i DHRG kommer att höra av oss, ta det som ett hot eller löfte. 🙂 Tillsammans med Funktionsrätt Göteborg har vi genomfört en synpunktskampanj när det gäller tillgängligheten till vallokalerna och tillgängligheten i valbåsen. För mig var det lätt att komma in i vallokalen och man hade också fixat ett valbås som fungerade för oss rullstolsbrukare. Tyvärr hade jag jättesvårt att kryssa den person jag ville rösta på eftersom pennan var fastkedjad, snöret för kort och pennan för smal. Vi har andra medlemmar som inte nådde den valsedel hen ville ha och det sprang hela tiden valarbetare bakom hens rygg.

Rådslag
Den 27 juni kallar styrelsen medlemmarna till rådslag/ medlemsmöte. Frågorna vi ska diskutera är: Vad vill vi? Vad kan vi? Vad gör vi? Det här rådslaget är nödvändigt för att styrelsen skall veta att man tänker rätt och du som medlem är med på banan och fått säga ditt. Välkommen. Sist men inte minst. Trevlig och vilsam sommar på er önskar jag, styrelsen och kansliets personal!

Robert Kindberg Ordförande DHR Göteborg

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Text: jonas

Kommentarer är avstängda.