Den 26 maj är det val till Europaparlamentet då medlemsländerna i EU ska rösta fram de partier och företrädare som de vill se i parlamentet. Funktionsrätt Sverige vill se företrädare som driver frågor om funktionsrätt. Därför har dem ställt sju frågor om funktionsrätt till våra riksdagspartier. Svaren kan du läsa genom att klicka på länken.

Riksdagspartiernas svar

I Sverige visar Myndigheten för delaktighet, MFD att en tredjedel av de personer med funktionsnedsättning som röstade i riksdagsvalet hösten 2018 upplevde bristande tillgänglighet. Funktionsrätt Sverige hoppas att tillgängligheten är bättre under valet till Europaparlamentet.

Huvudbudskapet är att europeiska ledare har ett ansvar att göra Europa mer demokratiskt. Att över 80 miljoner europeiska röster spelar roll. Personer med funktionsnedsättning i Europa får fortfarande år 2019, sin rösträtt inskränkt eller till och med indragen. Det handlar exempelvis om otillgängliga vallokaler, komplicerade instruktioner och oläsliga valsedlar.

Informationen ovan är hämtad från Funktionsrätt Sveriges hemsida.

Print Friendly, PDF & Email

Text: ann-marie

Kommentarer är avstängda.