Den 16 september avled Olle Linnman Örebro i en ålder av 73 år.

Olle föddes 1946 i Kopparberg men kom som barn att bo och gå i skola på Eugeniahemmet i Stockholm. På den tiden fanns det inga möjligheter för barn med stora rörelsenedsättningar att gå i skola på hemorten utan de som ansågs behöva en utbildning hänvisades till institutioner ofta långt från hemorten.

Olle blev mycket tidigt en av pionjärerna inom funktionshinderrörelsen i Sverige. Det började med att han tillsammans med ett par kamrater ”gjorde revolution” en kväll på Eugeniahemmet när personalen förbjöd ungdomarna att lyssna på en fotbollsmatch på radion.

 

Ungdomarna blockerade då dörrarna så att personalen inte kunde komma in medan de lyssnade på matchen.

Som en följd av detta blev Olle och ett par av kamraterna bestraffade och hemskickade från Eugeniahemmet.

Pojkarnas protester och bestraffningen uppmärksammades i media av bl a radioreportern Lis Asklund. Frågan om missförhållandena på Eugeniahemmet hamnade snabbt i riksdagen och ledde så småningom till avskaffandet av hela det gamla institutionssverige.

Efter gymnasie- och högskoleutbildning flyttade Olle till Örebro och var, tillsammans med sin hustru Ethel, några av de första hyresgästerna i Fokus-huset i centrala Örebro. Ethel avled redan 2002 men Olle bodde kvar i Fokus-huset ända till sin död.

Under alla år har Olle varit en engagerad styrelseledamot i DHR Örebroavdelning vid sidan av sitt arbete vid Örebro Universitet. Tillgänglighet och användbarhet har varit Olles hjärtefrågor och hans tankar om rullstolstillgänglighet var ofta vägledande för Örebro kommun t ex när Conventum Congress byggdes.

För oss i DHR lämnar Olle ett stort tomrum efter sig.
Vi saknar nu hans klokhet och att han så frikostigt delade med sig av sina mångåriga egna erfarenheter av hur samhället bemöter personer med funktionsnedsättningar.

Frank Lundin
Christer Johansson

 

Här kan du lyssna på Lis Asklund om Eugeniahemmet där Olle var en av de tre pojkar som relegerades år 1959.

Print Friendly, PDF & Email

Text: Admin

Kommentarer är avstängda.