Är någon lika tokig i lakrits som jag? då kommer här några goda recept!!!!

Brownies med lakritsfudge

Mumsiga blev dessa brownies med lakritsfugde!Brownies_lakritsfugde

200 gr mjukt smör
3 dl socker

1½ dl kakao
½ dl ljus sirap
1 krm salt
3 ägg
1½ dl glutenfri mjölmix (alternativt vanligt mjöl)

Lakritsfudgen
2 dl grädde
½ dl mjölk
0,75 dl ljus sirap
300 gr mörk choklad
2 msk lakritzpasta

Vispa smör och socker
rör ner kakao, sirap och salt
tillsätt äggen, ett i taget och rör
Vänd till sist ner mjölet
Häll upp smeten i en ugnsform med bakpapper i.
Grädda i 175*, mitt i ugnen i ca 30 min. Stickan ska vara lite kladdig.
Låt kakan svalna

Lakritsfudgen:
Koka upp grädde, mjölk, lakritzpasta och sirap.
Finhacka chokladen och smält ner den i grädden.
Bred över kakan och strö över minimarshmallows och lakritsflakes
Kyl till fudgen stelnat

 

Chokladrulltårta med salmiakkräm

chokladrulltårta3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver
2 msk kakao
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten
Bred ut smeten på en långpanna med lättsmort bakpapper
Grädda i 250* ca 5 min
Stjälp upp direkt på ett lättsockrat bakpapper, dra bort det pappret som det gräddats på och låt kallna

Salmiakkräm
1 burk mascarponeost
ca 200 gr salmiakkräm

Om man inte hittar salmiakkrämen så kan man göra en smörkräm och smaksätta med lakritspulver

Blanda ihop krämen, bred på och rulla ihop.
Låt stå i kylen en stund innan den skärs upp

 

Lakritsdrömmar

laktritsdrömmar

till ca 35 st:

100 gr smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
4 dl glutenfri mjölmix alternativt vanligt vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 tsk lakritspulver
om du gör med glutenfritt mjöl, tillsätt 2 tsk pofiber

Vispa smör, socker och vaniljsocker
Häll i oljan, lite i taget under omrörning
Blanda mjöl, lakritspulver och hjorthornssalt (+ ev pofiber) och rör ner i smeten
Låt smeten stå kallt en stund så är det lätt att forma till bollar sen.
Lägg på bakpapperklädd plåt och grädda i 150*, mitt i ugnen i 25 min.

 

Lakritstårta

Härlig tårta med bra smak av lakrits för de som inte gillar allt för gräddiga bakelser!

Ingredienser

Botten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao

Glasyr:
100 g mörk choklad
100 g lakritsfudge, från lösviktsgodis
½ dl vispgrädde

Fyllning + garnering:
Vispad grädde, valfri mängd
Valfri mängd och sort av frukt och bär

Gör så här

Sätt ugn på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i äggsmeten. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 30-35 minuter. Känn gärna med en sticka så kakan är genomgräddad. Ta ut den och låt den vila under bakduk. Vänd över kakan på ett fat och låt den svalna.

Dela tårtbotten i två eller tre delar. Bred ut vispad grädde och lägg på bär mellan tårtbottnarna.

Bryt choklad och lakritsfudge i mindre bitar. Värm grädden i en kastrull och låt chokladen och fudgen smälta i grädden. Bred glasyren över tårtan och låt den stelna. Garnera med bär.

Vid servering kan man ha extra vispad grädde eller varför inte lite vaniljglass?

Lakritskladdkaka

lakritstårta

 Ingredienser
150 gram  smör
3 msk  lakritspulver

3 st  ägg
3 dl  strösocker
2 msk  sirap
2 dl  vetemjöl
6 msk  kakao

Dekoration
florsocker
1 ask  hallon, eller physalis

Servera med vaniljglass

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
2. Vispa ihop ägg, socker, sirap, vetemjöl, kakao och lakritspulver.
3. Blanda ner det smälta smöret.
4. Häll smeten i en smord pajform.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter

 

Lakritscupcakes

Cupcakes 100 g smör
1 dl vetemjöl (60 g)
1 dl kakao (45 g)
2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar
1 tsk bakpulver
3 st ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk

Topping
275 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk lakritspulver eller 3–5 krossade Turkisk peppar
25 g smör, rumsvarmt
Engelsk konfekt eller liknande lakritsgodis till dekor

Gör så här

Cupcakes
1.Smält smöret.
2.Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
3.Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
4.Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
5.Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
6.Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 20 minuter.
7.Låt svalna.

Topping
8. Hacka chokladen ganska fint.
9.Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.
10.Rör tills all choklad har smält.
11.Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.
12.Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.
13.Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
14.Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera gärna med engelsk konfekt.

Lakrits och Hallonkaka

12 bitar

laktrits-hallonkaka

Ingredienser

3 st  ägg
3,5 dl  socker
125 gram smör, smält
3,75 dl vetemjöl
1 st citron(er), finrivet skal av
1 msk socker
0,5 msk maizena
2 dl hallon
4 st mjuk lakritskola, (Kick lakrits/citron)
1 msk florsocker

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, vetemjöl och citronskal och blanda till en jämn smet.
3. Blanda socker och maizena i en skål och vänd ner hallonen. Häll smeten i formen. Strö över hallonen och klipp eller skär kolan i bitar och strö dem över smeten.
4. Grädda längst ner i ugnen i 35–40 minuter. Låt kakan svalna. Skär i bitar och pudra över florsocker.

 

Här kommer recept för riktiga “gottegrisar”

Toblerone parfait

För 4 personer.

Ingredienser
125g Toblerone
3 äggulor
½ dl socker
2½ dl vispgrädde
50g hackad blockchoklad

Gör så här
Smält Tobleronen i vattenbad eller i mikron.
Vispa äggulor och socker tjockt och pösigt.
Vispa grädden hårt och blanda med äggvispet.
Rör ner ungefär 1/3 av det vispade, lite i taget, i den smälta Tobleronen. Rör till en jämn massa. Rör därefter ner chokladblandningen i resten av det vispade.
Blanda slutligen ner blockchokladen.

Häll allt i en plastfolieklädd form, ca 1 liter eller i 4 portionsformar.
Frys minst 4 timmar.

Skär upp och servera med frukt.

Snickers & Mjölkchoklad Cheesecake

Ingredienser
Kakbotten:
12 st Digestivekex
125 g smör

Fyllningen:
350 g Kesella
350 g philadelphiaost
5 st äggulor
100 g Mjölkchoklad
1 st Snickers
florsocker

Gör så här
-Smula sönder kexen, smält smöret och blanda samman.
-Använd en form som är 25cm i diameter, och tryck ut blandningen.
-Till fyllningen, vispa samman phil.osten, kesella och äggulor och häll i florsocker efter eget tycke.
-Blanda i den hackade snickersen och den rivna mjölkchokladen.
-Häll fyllningen i botten och grädda i 1,5 – 2 tim i 125 grader.

 Polly chokladkaka

175 g mörk choklad
175 g smör
2 dl socker
3 st ägg
1 påse polly (blå)
½ dl vetemjöl
2 tsk kaffe (kan uteslutas om man vill)

175 grader i ugnen 30-35 min

* vispa ägg och socker poröst
* smält smör och choklad tillsammans
* Tillsätt mjöl och kaffe, rör ihop
* Häll i pollyn (jag tog lite mer än halva påsen, det blev alldeles för sött annars för mig)
* smöra och bröa en form med lösbara kanter
Grädda i mitten av ugnen* servera med vaniljglass eller grädde

Dumlekladdkaka

För 6-8 personer.
Ingredienser
100 g smör
1 påse dumlekolor (120g)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Gör så här
Smält smöret och dumlekolorna så dom också smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Häll i smör och dumleblandningen. Häll smeten i en smord och bröad (bröa med kokos eller ströbröd) rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 20 min. Servera med vaniljglass eller grädde

 Kexchokladpaj

3 st kexchoklad
6 msk smält margarin
150 g blockchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker

1. Krossa kexchokladen i matberedare
2. Blanda ner det smälta margarinet och rör om
3. Häll smeten i en smord pajform
4. Grädda i 175 grader i 6 min
5. Låt svalna
6. Smält blockchokladen och blanda ned grädden
8. Rör ner vaniljsockret och äggulorna
9. Låt svalna en stund
10. Bred över pajskalet
11. Låt stå kallt i kylen i 4 timmar
12. Servera med grädde eller vaniljglass

Print Friendly, PDF & Email

Text: uddevalla