Vår utgångspunkt för det rättighetspolitiska arbetet är Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten som rör människor med nedsatt rörelseförmåga kan vi förändra samhället. Vi kallar det rättighetspolitik.
Funktionshinderpolitik är inget särintresse utan totalt avgörande för genomslaget inom all annan samhällspolitik. Ansvaret för alla människors delaktighet ska hanteras där det hör hemma, alltså inom varje politikområde. Men för att förutsättningarna för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet är reella möjligheter för alla medborgare att likvärdigt utöva sina rättigheter och skyldigheter, behövs mycket arbete.
Frågor och svarDu hittar våra stadgar, verksamhetsberättelser och material om rättighetspolitik om du klickar på länkarna nedan.
Stadgar och verksamhetsberättelser
Material
Lyssna på DHRs podd Hur tänkte ni nu?Protokoll från Förbundsmötet 2020
Övergripande rättighetspolitiskt mål 2020–2023
Konkret rättighetspolitik är tydligt formulerad utifrån Agenda 2030.
Under verksamhetsåren fram till 2023 ska målen i Agenda 2030 förankras i förbundet parallellt med att de konkretiseras till praktisk rättighetspolitik. Genom att ställa oss frågan ”Vad saknas för att rättigheten inte uppfylls?” kan vi omsätta rättigheter till praktisk/faktisk rättighetspolitik.
Övergripande organisatoriskt mål 2020–2023
Övergripande ekonomiskt mål 2020–2023
Ekonomisk genomlysning för att få en långsiktig livskraftig ekonomi för DHR.
Detta material är till för er som arbetar i DHRs avdelningar och distrikt. Den gröna “Våra krav” är tänkt att användas i möten med politiker, tjänstemän och andra kommunala aktörer. Den finns tryckt och kan beställas från [email protected].
De två övriga är ett studiematerial om påverkansarbete ur olika perspektiv. De finns inte tryckta, utan klicka på bilderna för att läsa/ladda ner och skriv ut dem.
Kontakta gärna Janna Olzon om ni behöver hjälp med att komma igång.