Workshop – Färdtjänst är inte bara en sakfråga

Person i elstol på väg in i en färdtjänstbuss med utfälld ramp

Är du intresserad av färdtjänstfrågan? Vill du vara med och skapa en mer samlad bild om färdtjänsten för DHRs räkning?

Den 23 mars kommer DHR-medlemmar få möjlighet att samlas för en kostnadsfri workshop i färdtjänstfrågan.

Genom denna workshop tänker vi oss att praktiskt arbeta med frågan för att både kunna ta ett samlat grepp samt lära av varandra. Som deltagare på workshopen ska man på ett bättre sätt få inblick i färdtjänstfrågan.

I många kommuner tillkommer en extra kostnad för att korsa kommungränsen med färdtjänst. I Åtvidaberg får man dessutom enbart resa med färdtjänst fram till kl. 20. 00. För den som istället väljer att åka med den allmänna kollektivtrafiken så finns en möjlighet att betala en fast summa för att kunna åka inom hela länet. Vi ser att det finns mycket att arbeta med i färdtjänstfrågan. Man måste även se färdtjänstfrågan i ljuset av transport- och bilstödsfrågan.

Vidare är många av oss beroende av färdtjänst för att kunna komma ut och i väg – till jobb, till polaren, till tandläkaren eller till gymmet för att träna. En välfungerande färdtjänst är en förutsättning för jämlik och jämställd hälsa.

Färdtjänstutredningen är nu i sluttampen och kommer i slutet av året lägga sitt slutbetänkande. DHR var som första förbund i dialog med utredningen och har därefter lämnat material till utredningen. Materialet består av en problembeskrivning med förslag som har framtagits med stöd av bland annat medlemssvar från Facebook.

Workshopen som är kostnadsfri börjar klockan 13.00 och avslutas kl. 17.00. Vi bjuder på eftermiddagsfika under workshopen och den lokal vi ska vara i är DHRs förbundskansli, Storforsplan 44, Farsta i Stockholm.

Max antal deltagare är 14 så skynda dig lämna din intresseanmälning på länken. Besked om du kommer med på workshopen ges löpande.

Till Anmälan 


Sista anmälningsdag är den 10 mars.

För frågor och ytterligare information:
Eugenia Rudenberg, ombudsman och jurist, [email protected], 070 108 84 42
Kristian Cornell, ombudsman, [email protected], 08 685 80 55Det finstilta:

• Om du har färdtjänst ska det användas i hemkommunen för ta sig till flyg eller tåg. Undantag från det kan göras efter kontakt med undertecknad.
• Om deltagare åker i egen bil ersätter DHR kostnaderna med den skattefria bilersättningen enligt Skatteverkets regler.
• Det går också bra att lägga ut pengar för resan själv som återbetalas när en reseräkning lämnas in till DHR. Utbetalning sker ungefär två veckor efter träffen.
• Deltagaren betalar själv sina eventuella assistansomkostnader.
• DHR kan inte tillhandahålla några personliga hjälpmedel utan det förutsätts att deltagaren själv tar med sig sådana.
• DHR betalar inga arvoden för deltagande i kurs- och konferensverksamhet.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev