I slutet av 1800-talet bildade välgörenhetsföreningar i Sverige institutioner för barn och ungdomar med nedsatt rörelseförmåga. Institutionerna kallades vanföreanstalter. 1937 övertog staten det ekonomiska ansvaret för vanförvanföreanstalterna från de föreningar som hade startat och drivit verksamheten i Härnösand, Stockholm, Göteborg och Helsingborg.
Den 23 juni 1923 bildades kamratföreningen De Vanföras Väl på vanföreanstalten i Göteborg. Föreningen fick snart efterföljare vid vanföreanstalterna i Helsingborg och Stockholm. 1926 gick föreningarna samman i Riksorganisationen kamratföreningen De Vanföras Väl.
Organisationen hade de första åren en mycket stark bindning till vanföreanstalternas verksamhet, men under 1930-talet uppstod en rad föreningar i Sydsverige bland rörelsehindrade utanför vanföreanstalterna.
Fler och fler
En ny riksorganisation, föreningen Värnet, fick avdelningar i Malmö, Helsingborg och Västerås. Värnet hade till uppgift att driva frågorna politiskt. Även Stockholmsavdelningen inom Kamratföreningen De Vanföras Väl ville ha avdelningar utanför vanföreanstalterna och lyckades 1934 ändra namnet till Riksorganisationen De Vanföras Väl. År 1939 slogs de båda organisationerna Värnet och De Vanföras Väl ihop och vid årsmötet 1944 ändrades namnet till De Vanföras Riksorganisation.
Lansering av begreppet handikapp
1955 ändrades riksorganisationen till riksförbund, och 1965 blev namnet De Handikappades Riksförbund. Bakom namnbytena ligger en utveckling såväl inom organisationen som i samhället, en utveckling från välgörenhetstänkande till jämlika villkor.
Under en lång tid hade orden vanför och invalid diskuterats och när massmedia i början av 1960-talet lanserade begreppet handikapp, främst för svårt rörelsehindrade, bytte organisationen namn till De Handikappades Riksförbund. Då omfattades inte sociala och psykiska funktionsnedsättningar av begreppet.
DHR har drivit den numera allmänt antagna tesen att ett handikapp inte är en egenskap hos en individ utan ett förhållande mellan individen och omgivningen.
Namnbyte igen
Vid förbundsmötet 2009 bytte vi namn och lät ordet handikappad gå till historien efter 44 år. Från och med den dagen ska DHR uttydas Delaktighet – Handlingskraft – Rörelsefrihet.
Vill du veta mer? Läs här.