Många äldre och funktionsnedsatta Örebroare utrustas idag med s k trygghetslarm som gör att man bara genom att trycka på en knapp kan komma i kontakt med kommunens larmmottagare och på så sätt få hjälp om man exempelvis har fallit och inte kan ta sig upp själv. Kommunen installerar larm och ett nyckelfritt mobilstyrt lås till lägenhetsdörren efter ett biståndsbeslut. Tyvärr informerar man om och installerar enbart stationära trygghetslarm.
Ett stationärt trygghetslarm består av en högtalartelefon som placeras på en central plats i lägenheten. Om man trycker på den larmknapp som bärs av användaren så ringer den stationära högtalartelefonen upp larmcentralen så att man kan prata och få hjälp. Den som tar emot larmet vet att den som larmat befinner sig i bostaden. Utrustningen kan se ut så här:
Idag finns även mobila trygghetslarm som bygger på modern teknik som möjliggör att den som larmat kan tala med larmmottagaren och lokaliseras även om hen befinner sig utanför sin bostad. Systemet bygger på att positionen bestäms av GPS-teknik. Larmknappen är ofta placerad på en armbandsklocka som innehåller både telefon, mikrofon och högtalare.
Den som tar emot larmet kan på en digital karta på en display (ex i en mobiltelefon) se var den hjälpbehövande befinner sig.