Örebroavdelningen

Nyheter

Varmt välkomna till öppet hus

DO kritiserar Svealandstrafiken för bristande tillgänglighet

En man som använder elrullstol och nekades på grund av det att åka med bussen. Han anmälde händelsen till DO som nu kritiserar Svealandstrafiken för bristande tillgänglighet.

Här kan du se SVT:s inslag om DO:s kritik

I samband med händelsen inledde DHR Örebroavdelning ett projekt för att förbättra tillgängligheten i lokaltrafiken. Kontakta Sven-Peter Sörensson i vår avdelningsstyrelse om du vill veta mer om projektet.

Sorgebesked

Det är med tungt hjärta vi den 4 januari nåtts av beskedet att Christer Johansson, uppskattad och kunnig ordförande i DHR Örebroavdelning, hastigt lämnat oss. Han lämnar ett stort tomrum i debatten för funktionshinderfrågor i Örebro.

Våra tankar går till Christers familj.

Ett ensamt stearinljus lyser i mörkret.
Foto: Pexels / Andreas Lischka

STOPP! Nu får det vara nog – BLI MEDLEM i DHR!

Söndagen den 9 oktober kunde man i Nerikes Allehanda läsa ett antal av varandra helt oberoende artiklar som alla beskriver samhällsutvecklingen just nu.

Dessa artiklar handlar om vilka konsekvenser det blir för enskilda personer med funktionsnedsättningar när resurserna minskar.

Hampetorp
”Maj kunde inte bada i sjön på hela sommaren”.
Handlar om att handikapprampen vid badet är trasig.

”Kommunen hade inte pengar till en ny ramp i år”.
Kommunens förklaring till varför rampen och duschen inte har lagats.

Kumla
”Magnus får inte längre assistans: Man blir apatisk”.
Handlar om indragen personlig assistans efter 20 år

Nora
”Kommunal bekräftar nu personalens bild”
Handlar om personalproblem på ett LSS-boende

Hjälp till att stoppa de pågående nedskärningarna av de offentliga ekonomiska resurserna inom funktionshinderområdet genom att bli medlem i DHR. Vi kämpar för

DELAKTIGHET, HANDLINGSKRAFT och RÖRELSEFRIHET

Hockeykvällar i vår lokal

Under hösten träffas medlemmar i vår lokal på Drottninggatan 47 ett antal tisdag- och torsdagskvällar för att gemensamt titta på Örebro Hockeys bortamatcher. Se aktuella aktiviteter

I pausen bjuder vi på varmkorv och bröd och dryck.

Nostalgitripp till Östergötland

Lördagen den 14 maj deltog 32 medlemmar i DHR Örebroavdelning och Personskadeförbundet RTP´s lokalavdelning i en gemensam ”Nostalgitripp” i en rullstolsanpassad buss till Östergötland.

Vi besökte bl a Gamla Linköping där vi även åt en god lunch i Wärdshuset. Därefter åkte vi via Vreta kloster och Bergs slussar till prylmuseet Kornettgården där vi fick fika och en rejäl nostalgikick av att se alla saker från svunna tider.

Deltagarna samlade utanför bussen vid Kornettgården.

Trygghetslarm som fungerar även utanför bostaden – en ”lyx” som saknas i Örebro Kommun.

Många äldre och funktionsnedsatta Örebroare utrustas idag med s k trygghetslarm som gör att man bara genom att trycka på en knapp kan komma i kontakt med kommunens larmmottagare och på så sätt få hjälp om man exempelvis har fallit och inte kan ta sig upp själv. Kommunen installerar larm och ett nyckelfritt mobilstyrt lås till lägenhetsdörren efter ett biståndsbeslut. Tyvärr informerar man om och installerar enbart stationära trygghetslarm.

Ett stationärt trygghetslarm består av en högtalartelefon som placeras på en central plats i lägenheten. Om man trycker på den larmknapp som bärs av användaren så ringer den stationära högtalartelefonen upp larmcentralen så att man kan prata och få hjälp. Den som tar emot larmet vet att den som larmat befinner sig i bostaden. Utrustningen kan se ut så här:

Ett stationärt trygghetslarm fungerar bara i den egna bostaden.

Idag finns även mobila trygghetslarm som bygger på modern teknik som möjliggör att den som larmat kan tala med larmmottagaren och lokaliseras även om hen befinner sig utanför sin bostad. Systemet bygger på att positionen bestäms av GPS-teknik. Larmknappen är ofta placerad på en armbandsklocka som innehåller både telefon, mikrofon och högtalare.
Den som tar emot larmet kan på en digital karta på en display (ex i en mobiltelefon) se var den hjälpbehövande befinner sig.

Ett mobilt trygghetslarm fungerar överallt (även inne i bostaden)

Varför finns inga mobila trygghetslarm i Örebro?

Information om beställning av färdtjänstresor via app och webb

Tyvärr inställt!

Många Örebroare hyllade Flextrafiken.

Ett hundratal äldre Örebroare samlades på Stortorget

Vid manifestationen mot nedläggningen av Flextrafiken i Örebro lördagen den 30 oktober deltog över hundra äldre personer som var mycket upprörda över kommunledningens beslut.

Representanter för flera funktionsrätts- och pensionärsorganisationer talade.

Lyssna till talen vid manifestationen på Rogers hörna, en podd med Roger Alexandersson.

Manifestationen bevakades på ett bra sätt av flera lokala medier, exempelvis:

Nerikes Allehanda (E-tidning)

Nerikes Allehanda (Webb)

Sveriges Television

Sveriges Radio P4 Örebro

Gemensam manifestation för att behålla Flextrafiken i Örebro.

Ladda ner, skriv ut och sprid denna affisch!