Äntligen frigörelse!

Året var 1958. Personer med rörelsenedsättningar fick möjlighet att ta körkort med hjälp av Volvobilar som specialutrustats med handmanövrerade aggregat för gas, broms och frikoppling, av SVCK:s (Svenska Vanföreanstalternas Centralkommitté.

Tillgänglig kollektivtrafik och färdtjänst fanns inte. Jag tog körkort när tillfälle gavs i Norrköping. Vi är många som vittnat om den obeskrivliga frihet som bilen förde med sig. Nu kunde man välja arbete och aktiviteter utan att behöva ta hänsyn till avstånd med mera. Under körkortsutbildningen träffade jag flera medlemmar i DVR (senare DHR) Norrköping, och blev själv medlem 1958.

Under åren har jag deltagit i arbetet hos lokalavdelningen, distriktet och förbundsstyrelsen. Jag har mött många eldsjälar i arbetet för ett delaktigt och tillgängligt samhälle. Mycket har förändrats till det bättre men det återstår en hel del att förändra och försvara.

När det gäller arbetet med mera i vår lokalavdelning i Norrköping har jag dokumenterat det i en historik från starten 1941 till år 2000.
/ Kerstin Sköld

Mitt skrivande blev min livlina

Jag är född och uppvuxen på Västkusten, närmare bestämt Lyckorna, Ljungskile. Jag...

Läs mer

Utsatt och utredd

Försäkringskassan ringde ca kl 15.00 dagen innan jag fyllde 65 år och...

Läs mer

Revolutionerande tanke att kunna leva ett självständigt liv

1990 flyttade jag till Stockholm och i samband med detta sökte jag...

Läs mer