Äntligen frigörelse!

Året var 1958. Personer med rörelsenedsättningar fick möjlighet att ta körkort med hjälp av Volvobilar som specialutrustats med handmanövrerade aggregat för gas, broms och frikoppling, av SVCK:s (Svenska Vanföreanstalternas Centralkommitté.

Tillgänglig kollektivtrafik och färdtjänst fanns inte. Jag tog körkort när tillfälle gavs i Norrköping. Vi är många som vittnat om den obeskrivliga frihet som bilen förde med sig. Nu kunde man välja arbete och aktiviteter utan att behöva ta hänsyn till avstånd med mera. Under körkortsutbildningen träffade jag flera medlemmar i DVR (senare DHR) Norrköping, och blev själv medlem 1958.

Under åren har jag deltagit i arbetet hos lokalavdelningen, distriktet och förbundsstyrelsen. Jag har mött många eldsjälar i arbetet för ett delaktigt och tillgängligt samhälle. Mycket har förändrats till det bättre men det återstår en hel del att förändra och försvara.

När det gäller arbetet med mera i vår lokalavdelning i Norrköping har jag dokumenterat det i en historik från starten 1941 till år 2000.
/ Kerstin Sköld

Al=t""

Guldkant på födelsedagen

En bekant till mig är aktiv i den lokala DHR-avdelningen. Hon berättade...

Läs mer
Alt=""

Rättvisa, jämlikhet och allas lika värde

DHR har betytt oerhört mycket för min syn på rättvisa, jämlikhet och...

Läs mer
Alt=""

”Visst kan du”

När elrullstolen var i sin linda bjöd vi in en man från...

Läs mer