Sommarminnen alla borde få uppleva

”Ett ansikte dyker upp vid bassängkanten. Kikar. Resten av en 13-årig kille häver sig upp på kanten. Erik, busets kung. Han får tag på en simfena med vatten i och på sina korta ben tar han sig snabbt fram mot offren i solgasset på gräsmattan.

– Eeeriik!!! Inte igeeen …!!!

Skrik och skratt när vatten rinner ner för ryggar. En förmiddag med Sommargården, ungdomskolonin på Sommarsol i Vejbystrand.

– Här är kul, mumlar Erik skrattlystet med munnen full av mat, när vi en stund senare sitter vid lunchbordet.

Från midsommar och fyra veckor framåt har 24 ungdomar mellan sju och 13 år njutit av ett ovanligt soligt sommarväder, badat, lekt, busat, gjort utflykter. Varit uppe halva natten ibland. Det är mycket ”kollo” i luften. ”

Citatet ovan kan man läsa år 1989 i SHT (Svensk Handikapptidskrift) som DHR:s medlemstidning hette förr. Erik är Erik Wernström, idag en vuxen man på 46 år som sedan december 2000 arbetar på DHR:s förbundskansli. Han tillbringade fem somrar på Sommargården, kollot DHR drev på Sommarsol. Sommargården höll till i en byggnad som låg lite avsides från den stora byggnaden.

– Det är de bästa somrar jag har haft, säger Erik idag.

Några av de medhjälpare som var anställda har Erik fortfarande kontakt med, men han har ingen kontakt med någon av de andra deltagarna.

När Erik var runt 25 år var han själv ledare på sommarlägret. Det var också en bra upplevelse, säger han, att få se kollolivet från den vuxna sidan. Då fanns det också fortfarande en hel del aktivitet på Sommarsol. Men som barn reflekterade man inte över att de faktiskt alla gick i sjukhuskläder.

På 1980-talet reste folk fortfarande till Sommarsol för rekreation och rehabilitering. Men allteftersom blev det mer och mer institutionaliserat.

Sista gången Erik var på Sommarsol var 2018, och det var häftigt att gå i korridorerna och känna samma lukt som förr, säger han. Men att komma tillbaka till Sommarsol och se den institution den utvecklats till, kändes konstigt:

– Det var ett fantastiskt ställe som låg vackert. Synd att det behövde gå så långt som konkurs.

#dhr

#dhr100

#frigörelse

#tillgänglighet

#delaktighet

#rörelsefrihet

#rörelsenedsättning

#universellutformning

#diskriminering

#institution

#semester

#kollo

Al=t""

Guldkant på födelsedagen

En bekant till mig är aktiv i den lokala DHR-avdelningen. Hon berättade...

Läs mer
Alt=""

Rättvisa, jämlikhet och allas lika värde

DHR har betytt oerhört mycket för min syn på rättvisa, jämlikhet och...

Läs mer
Alt=""

”Visst kan du”

När elrullstolen var i sin linda bjöd vi in en man från...

Läs mer