Örebroavdelningen

Användning av ordet ”tillgänglig” inom Örebro kommun.

Under sommaren har det i sociala medier uppstått en diskussion om kommunens nyanlagda naturbad i Svartån det sk ”Tegelbadet” är tillgängligt eller ej.
I kommunens pressmeddelande om byggandet av det nya badet uttalade sig det ansvariga kommunalrådet Ullis Sandberg så här:

” – Det känns både bra och roligt att vi nu möjliggör för ännu en plats där örebroare kan bada. Förra årets öppning av Hästhagens bryggbad gav mycket badglädje! Det är viktigt att kunna erbjuda tillgängliga badplatser med olika karaktär.”

Ansvariga tjänstemän i Örebro kommun har medgett att varken det här nya badet eller det tidigare badet ”Hästhagens bryggbad” har kunnat byggas så att de blir tillgängliga för personer med rörelsenedsättningar. Byggandet har dock godkänts av den ansvariga politiska nämnden trots att bygget strider mot principen om Universell utformning i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

På kommunens hemsida finns ingen som helst information om att de här nya badplatserna medvetet utestänger personer med rörelsenedsättningar. Givetvis borde det här, liksom för alla de andra 17 badplatserna som kommunen har driftansvaret för, finnas en bra tillgänglighetsbeskrivning som även beskriver om det är möjligt eller ej att bada för en person med rörelsenedsättning.

Den som exempelvis är rullstolsanvändare har rätt att i förväg kunna få veta om den aktuella badplatsen är tillgänglig och användbar för honom/henne.

Vi inom funktionshinderrörelsen upplever att ordet tillgänglig används i allt högre utsträckning i kommunens officiella dokument utan att det har något som helst samband med tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättningar. Tyvärr saknar det svenska språket ett ord som motsvarar det engelska ”Accessibility”. Om svenska språket hade haft ett sådant ord så tror jag att diskussionen om Tegelbadets brist på tillgänglighet kunnat undvikas.

Tegelbadet är definitivt inte tillgängligt och användbart (accessible) för personer med rörelsenedsättningar men det är enkelt att transportera sig till för många Örebroare. Det kanske helt enkelt var det som Ullis Sandberg menade med sitt uttalande.

Christer Johansson,
DHR-avdelningens ordförande

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Varmt välkomna till öppet hus

Läs mer

DO kritiserar Svealandstrafiken för bristande tillgänglighet

En man som använder elrullstol och nekades på grund av det att...

Läs mer

Sorgebesked

Det är med tungt hjärta vi den 4 januari nåtts av beskedet...

Läs mer