Genomförda aktiviteter

På denna sida kan ni läsa om allt lärorikt och roligt som vi haft för oss i DHR Skåne

3-5/5 höll DHR Skåne en rehabkurs för medlemmarna på temat hjälpmedel samt ”Kost och hälsa”.

Under fredagen och lördagsförmiddagen fick deltagarna rehabbehandlingar av hotell Erikslunds personal. Under såväl fredags- som lördagskvällen serverades tre rättersmeny.

På lördagseftermiddagen fick deltagarna lära sig mer om hjälpmedel då Fredrik Sahlsten delade med sig av sin kunskap kring bl a vem som är huvudman för olika sorters hjälpmedel. Tydligt, strukturerat och kortfattat hjälpte Fredrik den lyssnande gruppen att bena ut begreppen och sammanhangen. Föreläsningen avslutades med en gruppövning. Fredrik har lång erfarenhet kring hjälpmedel, då han sitter i region Skåne i brukarrådet för ”Habilitering och hjälpmedel” för DHR Skånes räkning, sedan flera år tillbaka.

Före kvällsmaten höll Elin Bengtsson ett uppskattat pass i sittande skrattyoga. De flesta kursdeltagarna deltog. Det blev många härliga skratt och en glädje spred sig i rummet. Elin är certifierad skrattyogainstruktör.

Efter söndagens frukost föreläste Charlotte Erlandsson-Albertsson om ”Kost och hälsa”. Charlotte är professor vid Lunds universitet. Hon berättade om detta viktiga ämne med inlevelse och härliga skratt. Bland annat fick deltagarna lära sig om hur gröna blad och rödbetor kan skydda mot stroke.

DHR Skåne vill tacka alla kursdeltagare, föreläsare och all personal på Hotell Erikslund i Ängelholm som alla bidragit till den goda stämningen. Sist vill vi rikta ett varmt tack till våra bidragsgivare. Utan er hade helgen inte varit möjlig att genomföra.

30/9 Träff inför DHR förbundets förbundsmöte

Detta var en dag där DHR Skånes ombud fick ”mer kött på benen” för att kunna framföra DHR skåningarnas åsikter under kommande förbundsmöte. Motioner och förslag gicks igenom grundligt.

19/8 Grillning

Både nya medlemmar och de som varit trogna DHR Skåne under lång tid träffades för en gemensam grillning på Habo gård i Lomma. Det bjöds på grillat, fika och underhållning. Erfarenheter utbyttes och ett och annat härligt skratt hördes i lokalen. En mycket uppskattad och trevlig dag!

12-14/5 Rehabkurs med inriktning fotvård och smärta

Fredagen inleddes med lunch och incheckning på Hotell Erikslund. Därefter påbörjades rehabbehandlingarna.

På kvällen återsamlades deltagarna i restaurangen för gemensam middag.

Senare på kvällen avnjöts en ostbricka.

De individuella rehabbehandlingarna fortsatte efter Hotell Erikslunds goda frukostbuffé
Efter den gemensamma lunchen var det dags att lära sig mer om ”Smärtfria fötter med medicinska fotspecialisten Marina Ahlm.
Efter Hotell Erikslunds goda frukostbuffé fortsatte de individuella rehabbehandlingarna fram tills det var dags för gemensam lunch.

På eftermiddagen fick vi lära oss mer om ”Smärtfria fötter” med medicinska fotspecialisten Marina Ahlm.

Därefter ledde Elin Bengtsson som är certifierad skrattyogainstruktör ett pass i skrattyoga.
Ett pass i skrattyoga är hälsosamt på många sätt då bland annat flera ”må bra hormoner” frisläpps, exempelvis endorfiner som har en smärtlindrande verkan och oxytocin som inverkar lugnande på kroppen.

Efter trerättersmiddag bjöds det på chokladfondue.

Söndagens föreläsare Rita Cording är legitimerad sjukgymnast och berättade för kursdeltagarna om ”Smärta och hantering”. Hon gick bland annat igenom vad som händer i hjärnan vid smärta – såväl fysisk som psykisk.

Efter en gemensam lunch skildes alla åt.

DHR Skåne vill tacka deltagare, föreläsare, bidragsgivare, Hotell Erikslund och övriga som gjort denna trevliga och lärorika helg möjlig.

15 april 2023 DHR Skåne årsmöte

15 april har DHR Skåne hållit sitt årsmöte på Habo gård i Lomma. I sista stund meddelade Annika Aneby-Jansson förhinder p g a sjukdom. Så Carolina Nordbeck (ordförande DHR Skåne) gick in som årsmötesordförande.

Punkterna på dagordningen betades av en efter en, men då Region Skåne inte är helt klara med hur deras organisation ska se ut med tanke på exempelvis brukarråden, är där vissa val som får ske i framtiden. Flertalet medlemmar var på plats medan någon deltog via telefon.

Efter en god lunch, följde information från distriktet och avdelningarna fick tid att berätta om sin kommande verksamhet. Det utbyttes även tankar kring eventuellt kommande kursverksamhet

18-20 november 2022 rehabkurs med inriktning Jämställd ekonomi och hemtjänst, LSS, personlig assistans samt god man

Under helgen 18-20/11 hade DHR Skåne en rehabkurs med inriktning Jämställd ekonomi och hemtjänst, LSS, personlig assistans samt god man

Kursen inleddes vid lunchtid på fredagen. Efter att lunch intagits påbörjades rehabbehandlingarna.

Vid kvällsmaten återsamlades alla igen, och senare serverades ostbricka.

Efter en god frukost fick kursdeltagarna testa på skrattyoga. Det blev många härliga skratt! Och deltagarna kom där ifrån med ett leende. Skrattyogan hölls av Elin Bengtsson som är certifierad skrattinstruktör.

Efter skrattyogan fortsatte rehabbehandlingarna fram till lunch.

Eftermiddagen inleddes med en föreläsning om att söka fonder. Både fonder för enskild och organisation togs upp samt praktisk genomgång i fonddatabasen Global Grant. Detta pass hölls av Elin Bengtsson som har mångårig erfarenhet av att söka fonder.

Efter eftermiddagsfikat fick deltagarna lära sig mer om förvaltare och god man. Kunskap kring hemtjänst och socialtjänstlagen förmedlades. Under detta pass avhandlades även jämställd ekonomi. Detta pass hölls av Carolina Nordbeck som är utbildad ekonom och socionom.

Efter en informativ eftermiddag var det så dags för middag.

På kvällen fick deltagarna testa Hotell Erikslunds variant på chokladfondue.

Söndag och det börjar bli dags att avrunda helgen. Men innan hemfärd uppdaterade deltagarna sina kunskaper om LSS i allmänhet och personlig assistans i synnerhet. Karin Schlyter från IfA, Intresseorganisationen för Assistansberättigade berättade även kort om ”Synka” och ”Projekt krisstöd”. Efter lunchen genomfördes en kursutvärdering, därefter skildes deltagarna åt.

DHR Skåne vill tacka deltagarna, hotell Erikslund i Ängelholm, bidragsgivare, föreläsare och övriga som gjort denna helg möjlig.

22 oktober 2022 Konferens för de mest aktiva: Färdtjänst inklusive riksfärdtjänst


Denna dag träffades styrelsemedlemmar från DHR Skånes avdelningar för att prata färdtjänst och riksfärdtjänst. Då Lunds kommun har gjort en resa kring detta – från kring de lägsta omdömena i kundnöjdhet i landet till att ligga i toppskiktet var Per Tranström från Lunds kommun inbjuden att föreläsa. Han berättade på ett mycket engagerat sätt hur de gått tillväga för att lyckas göra denna helomvändning.

Under eftermiddagen fick deltagarna information från distriktet samt att det skedde informationsutbyte mellan DHR Skånes avdelningar.

DHR Skåne vill tacka deltagarna, Habo gård i Lund, bidragsgivare, föreläsare och övriga som gjort denna dag möjlig.

9 oktober 2021 konferens för de mest aktiva – tema smärta

Detta har varit en dag med syfte att styrelsemedlemmar i DHR Skånes avdelningsstyrelser skulle få utbyta erfarenheter och för att lära sig mer om smärta och allergier. Träffen hölls på Habo gård i Lomma kommun.

Som föreläsare anlitades Rita Cording som är legitimerad sjukgymnast. Då hon även är utbildad yogainstruktör pausade gruppen emellanåt med en och annan andningsövning som var hämtad från yogans område.

Dagen var upplagd så att på förmiddagen fick deltagarna höra och diskutera kring smärta. Efter lunch var ämnet allergier.

Dagen avslutades med att DHR Skånes ordförande Carolina Nordbeck informerade från distriktets sida.

En lyckad dag, bara att få ses fysiskt var nykommet och behövligt för många! DHR Skåne vill tacka alla som på något sätt bidrog till att denna dag gick att genomföra.