Rapport: FN:s Funktionsrättskommitté granskar Sverige

Under torsdagsförmiddagen den 8 februari deltog DHR Region Stockholm på ett välbesökt digitalt seminarium som ordnades av institutet för mänskliga rättigheter (IMR).
På seminariet fick organisationer som representerar civilsamhället en väl genomförd genomgång av den alternativrapport som institutet lämnat till funktionsrättskommittén, om efterlevnaden av Konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Inför arbetet med att skriva rapporten har IMR haft öppna möten med civilsamhällets organisationer. På dessa möten har organisationerna  kunnat påverka vad som ska prioriteras i rapporten.

Bland annat lyfte institutet att Sverige behöver göra en fördjupad granskning av hur rättigheterna i konventionen efterlevs i våra lagar. Därefter är en återkommande och systematisk uppföljning av efterlevnaden nödvändig. Vad som framkom av både institutet  och av deltagarna på mötet var att kunskapen om konventionen behöver förbättras i våra regioner och kommuner, men också hos personer med funktionsnedsättning.

Vad som också kom fram under mötet var frågan om hatbrott mot personer med funktionsnedsättning och att det skyddet måste stärkas.
Vidare nämndes att principen om universell utformning används för lite.

Något som DHR:s representanter uppmärksammande på mötet var att vi sällan om någonsin ser att domstolar gör en fördragskonform tolkning i domsluten. Dessutom exemplifierade vi från DHR hur en av våra medlemmar som förlorat sin personliga assistans och som nu har hemtjänst inte kan få det stöd hen behöver när medlemmen vistas utanför sitt hem eller på arbetet.

På frågan om institutet anser att funktionsrättskonventionen ska bli lag framkom att institutet inte tagit ställning i den frågan ännu.

/ Sari Nykvist, DHR-regionens ombudsman

Fördragskonform tolkning är en metod som används i svensk rätt för att hantera icke inhemska rättigheter, särskilt när det gäller mänskliga rättigheter som fastställs genom FN:s olika mänskliga rättighetskonventioner.

1. Stark form av fördragskonform tolkning: I denna version prioriteras konventionsrättigheter framför nationell rätt. Det innebär att svensk rätt kan åsidosättas för att ge företräde åt en rättighet som fastställs i en internationell konvention.

2. Svag form av fördragskonform tolkning: Här används konventionerna som tolkningsunderlag. Den svenska rätten tolkas i ljuset av dessa konventioner, men de inhemska reglerna behåller sin giltighet.

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Vill du hjälpa oss testa hörselslinga?

I nästa vecka, tisdag den 16 - torsdag den 18 april, har...

Läs mer

Påskhälsning!

Bild: Tre kycklingar i en korg, påskägg i alla dess färger i...

Läs mer

”DHR i Region Stockholm” nr 2/2024

Innehåll: Styrelsens spalt Kom med i en arbetsgrupp DHR-regionens aktiviteter Årsmötet Vi...

Läs mer