Personlig assistans / etik / mänskliga rättigheter


Här under kan du läsa bloggar som rör personlig assistans


LSS-manifestation på Internationella funktionshinderdagen, den 3 december (2018-12-04)

Igår var den Internationella funktionshinderdagen och LSS-manifestation hölls på Norrmalmstorg för tredje året i rad.

En av talarna var Nora Eklöv, Generalsekreterare hos Unga Rörelsehindrade och
Styrelseledamot på Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA)

Tyvärr kom folk i vägen mellan mig och scen så det blev inget mer filmande. Hade tänkt filma Mika Ihanu, ledamot i DHRs förbundsstyrelse när han höll sitt tal men här nedan kan du läsa det tal han höll (talet finns filmat på https://www.facebook.com/dhrforbundet/):

 

”Jag är en människa, pappa, poet, styrelseledamot i DHR och arbetsledare för min och min dotters assistenter. Det går inte räkna i minuter. Det går inte rama in och passas i ett givet mönster. Livet kräver mer tid, fler minuter och sekunder för att jag ska bli nöjd, känna att jag lever och är en del av samhället.

Enligt det nya förslaget ska man bevilja 20 timmar grundläggande behov och 15 timmar för fritidssysslor i veckan. Det blir 7 timmar per dag.

Assistans handlar om liv. Det handlar om människor. Leva det liv som man vill. Om kroppen inte fungerar behövs andras händer och fötter, det behövs andras munnar om man inte kan/orkar tala själv. Kroppen är den enda följeslagaren resten av våra liv.

Jag vet, mina vänner! Jag vet vad det är att krypa på golv när jag som barn blev förbjuden använda rullstol. Jag vet vad det är att bli nedtystad när jag försökt tala och föra diskussion. Jag vet vad det är att bli upptryckt på åskådarbänken när andra spelar matchen.

Det är just det som händer i vårt land. De vill ta ifrån oss rätten att vara en hel och delaktig människa.

Sverige. Något har gått sönder i vårt land. Människornas behov konkurreras ut mot varandra. 

Den nya utredningen som kommer i januari lägger förslag som skulle begränsa livet, och går helt tvärtemot vad de mänskliga rättigheternas budskap påstår, att vi ska leva i frihet. Det skulle inte finnas tid att åka SL-buss långt bort och skriva poesi. Det skulle inte finns tid att ta upp min dotter till skolan. Eller sitta i styrelsen med en assistent som på nolltid kan förtydliga mina ord. Eller åka och träna två gånger i veckan. Den nya utredningen vill sätta livet bakom lås, galler och bom. Förslaget skulle också genera en sämre hälsa och sämre inkomst genom arbete och uppdrag, och man låter vården ta konsekvenserna eftersom vi kommer må allt sämre.

Det hänger på oss nu. Vi är många. Vi är starka. Vi ska återställa assistansen där våra liv är de styrande instrumenten. Inte Försäkringskassans tidsangivelser. Utan det är vi.  Jag och du.”

Här följer kort på några av de övriga talarna:
Fyra bilder första raden: Maria Persdotter – RBU, Mikael Klein – Funktionsrätt Sverige, Jessica Smaaland – STIL och Malin Kvitvaer – Lika Unika
Tre bilder andra raden: Birgitta Andersson – FQ (talet finns filmat på http://www.facebook.com/FQForum), Magnus Andén tillsammans med Cecilia Blanck – JAG och  Lise Lidbäck, Neuroförbundet

På morgonen den 3 december var Karolina Celinska, Rättighetspolitisk samordnare på DHR riksförbundet och Magnus Berglund, Accessibility Director vid Scandic och hans servicehund Dixi med i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om internationella tillgänglighetsdagen.

/ Ingela Larsson


Studiecirkel om Mänskliga Rättigheter (2018-11-12)

Tisdagen 6 november hade Stockholms läns distrikt den andra kvällen av studiecirkeln som handlar om Mänskliga Rättigheter ur perspektivet funktionsnedsättning.

Den här gången höll vi till i Bagarmossen och vi var 7 personer med cirkelledaren Sari. Vi gick igenom vad Mänskliga Rättigheter är och lite kort kan man säga att det är regler som vi har kommit överens om internationellt och gäller i princip alla människor.

Det är Mänskliga Rättigheter som bland annat säger att man inte ska bli diskriminerad samt få en rättvis rättegång.

Tillsammans uttrycker Mänskliga Rättigheter idén att ALLA MÄNNISKOR har rätt till vissa grundläggande värden, till exempel en rimlig levnadsstandard, bästa möjliga hälsa, kostnadsfri grundskoleutbildning samt rätt att ta del av samhällslivet och politiskt beslutsfattande.

Staten förbinder sig att inte begränsa enskilda människors Rättigheter och Friheter och staten får inte heller agera på ett sätt som innebär att MR kränks.

En viktig människorättsprincip är att ALLA MÄNNISKOR ska kunna åtnjuta sina rättigheter på lika grund och utan åtskillnad, som exempelvis förbud mot diskriminering.

I stort sett ALLA FN:s konventioner om Mänskliga Rättigheter, Europakonventionen samt Europeiska Unionens stadga om de grundläggande Rättigheterna, innehåller ett generellt förbud mot diskriminering.

I Hälso – och sjukvårdslagen fastslås det bland annat att vården ska vara av god kvalitet, lättillgänglig samt bygga på patienters självbestämmande och integritet.

Sveriges regering skrev den 30 mars 2007 under Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och den trädde i kraft i Sverige den 14 januari 2009.

Konventionen innehåller ett antal olika artiklar som understryker våra rättigheter ur perspektivet funktionsnedsättning, vilket är viktigt att känna till i tider då politiker och tjänstemän tar till ALLA medel för att dra in på våra rättigheter!

Jag tänker framförallt på två centrala begrepp som får tillvaron att fungera, nämligen tillgänglighet och bemötande. Man kan även lägga till Personlig Assistans, eftersom det, för många av oss är en nödvändighet för att överhuvudtaget få vardagen att fungera. Tyvärr är dessa komponenter numera förknippade med en LYX tillvaro enligt många av våra politiker och det är i dessa sammanhang som vi kan använda oss av konventionen och faktiskt peka på att Sverige har sagt ja till den!

Vid tangentbordet
Anna Westerberg


Studiecirkel om mänskliga rättigheter (2018-10-31)

Den 9 oktober genomfördes första tillfället av fem av distriktets studiecirkel om mänskliga rättigheter och särskilt om Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, CRPD.

Kvällen gästades av Kick Nordström. Kicki var tidigare ordförande i World blind union. Hon är en av dem som var med i början av 2000-talet när diskussioner om behovet av en egen funktionshinderkonvention inledes. Hon berättade om mötena i Genève; om hur de arbetade med att ta fram texter till de olika artiklarna i konventionen, om hur de fick vara pådrivande eftersom de möttes av skepsis till att en funktionshinderkonvention var nödvändig att ta fram.

Vi fick lära oss skillnader mellan resolution, deklaration och konvention.  Sedan 2009 är konventionen juridiskt bindande i Sverige. Principen om icke diskriminering lyftes som en central grund för mänskliga rättigheter. Andra viktiga saker som Kicki tog upp var rätten att få föra sin egen talan, rätten till utbildning och tillgänglighet till bland annat den fysiska miljön.

Vi fick också veta att skrivningarna på konventionens originalspråk (engelska) är det som gäller och att det finns fel i den svenska översättningen. Exempelvis kan ett ”skall” i den engelska originaltexten bli till ett svagare ”bör” i den svenska översättningen.

Vidare berättade Kicki att alla konventioner i FN är avtal mellan stat och individ. Till varje konvention finns en övervakningskommitté som har till syfte att granska hur ett land följer bestämmelserna i den konvention som granskas. Sverige ska rapportera till övervakningskommittén för CRPD nästa år.  I och med att Sverige har ratificerat CRPD så är Sverige skyldiga att inrätta en oberoende övervakningsmekanism som har till uppgift att främja, skydda och övervaka att konventionen efterlevs. En sådan har inte Sverige ännu!

Till CRPD finns ett fakultativt protokoll som gör att privatpersoner kan klaga till övervakningskommittén efter att alla nationella rättsmedel prövats.

En av frågorna som kom upp under kvällen var: hur kan funktionshinderrörelsen göra för att använda konventionen för att påverka de vi vill nå?

Kicki menade att funktionshinderrörelsen bör jobba hårdare med att åtminstone få till en tydlig koppling mellan konventionen och svensk lag. Utöver det menade Kicki att media behöver få utbildning i konventionen för att rättigheterna i konventionen ska synliggöras mer.

/ David Hansson


Artikel 19-manifestationen (2018-10-02)

Vi Vill, Vi Kan och Vi Ska!

Den 3 september samlades återigen ett gäng personer som är trötta på regeringens politik, som de senaste åren har gått ut på att förstöra den Personliga Assistansen! Den här gången var platsen Sergel Arkaden och det roliga var att det var MÅNGA människor som kom för att tala, lyssna, stötta vår självklara rätt att kunna leva självständiga liv.

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning innehåller olika artiklar som på olika sätt handlar om hur människor ska behandlas lika utifrån sina förutsättningar.

Artikel – 19 heter ”Rätt att leva självständigt och att delta i samhället, enbart själva rubriken säger att Personlig Assistans är en förutsättning för att väldigt många människor ska kunna leva utifrån sina egna villkor.

Innan LSS och LASS dvs Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade samt Lagen om Assistansersättning blev verklighet 1994, var det institutioner som gällde, alternativt hemtjänst eller att man helt sonika bodde kvar hos föräldrarna.

Tack vare de här lagarna var det plötsligt möjligt för människor som hade framför allt fysiska funktionsnedsättningar att kunna, inte bara flytta hemifrån och klara av vardagen. Meningen var också att man skulle kunna studera, skaffa bostad, familj samt ett jobb, som vem som helst, vilket också skedde.

Som situationen ser ut idag är det väldigt många som blir av med sin Personliga Assistans och svaret på detta är att det byggs så kallade LSS – boenden, vilket innebär att föräldrar som har barn med funktionsnedsättning blir tvungna att lämna bort sina barn, i stället för att barnet ska få den hjälp det behöver och har rätt till. Det är därför som det är så oerhört viktigt att manifestera för den Personliga Assistansens fortlevnad!

Talare på manifestationen var:
Bengt Westerberg, fd socialminister och ”pappa” till LSS
Annika Taesler, journalist och författare
Nora Eklöv, Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA)
Kevin Nordfors, president Rotaract Stockholm Djurgården
Hanna Hägglund Öfors, ordförande Unga Rörelsehindrade Stockholm
Därefter analyserade Bengt Eliasson (L) och Annika läget.

Moderator för kvällen var Annika Taesler.

Vid pennan
Anna Westerberg

(Samtliga foton är tagna av Hanna Wagenius, Unga Rörelsehindrade Stockholm) 


RH-gruppens medverkan under EuroPride (2018-09-26)

Syntolkning: Prideparadbanderollen, grå himmel och träd ovan/bakom. På banderollen en regnbåge med texten ”Samma fördomar – Samma kamp!” och därunder ”RH-gruppen Nätverket Rörelsehinderorganisationerna i Stockholms län i samverkan.” Under det står ” DHR Stockholms läns distrikt, Neuroförbundet Stockholms Län, Personskadeförbundet RTP-S, RBU Stockholms län och Reumatikerdistriktet i Stockholms län. (Nu ingår även Unga Rörelsehindrade Stockholm)

Vi har under våren haft ett lyckat samarbete tillsammans med styrelsen för Stockholm Pride. Under 2018 års Pridevecka i Stockholm var temat EuroPride och inriktningen mer internationell än vanligt. Till exempel kom fler besökare från andra delen av världen och många av veckans alla aktiviteter och seminarier rörde vid ämnen hämtade från andra länder. Arbetet som vi utförde handlade dels om att göra själva Prideparaden mer tillgänglig, det vill säga skapa förutsättningar för att alla kunde delta oavsett funktionsnedsättning. Därutöver såg vi till att föra in våra frågor i diskussionsplattformarna som bland annat fanns i Kulturhuset på det man kallade EuroPride House.

Fredag den 3 augusti

Syntolkning: Stefan står framför Europride-banderollen.
Syntolkning: Stefan står framför Europride-banderollen.

Stefan Balogh, BOSSE Råd Stöd & Kunskapscenter höll på EuroPride House föreläsningen Sexual health, physical disability and practical intervention. Hur kommer det sig att sexualiteten för personer med fysisk funktionsnedsättning fortsätter vara ett ämne som ofta tappas bort och blir sällan sett. En föreläsning som vidgar perspektivet på utmaningen och de lösningar som existerar.

Det Stefan förmedlade var att alla kan ha sex, det är tillgängligheten till att kunna ha sex som är problematiken. Lösningar finns bara viljan finns.

Lördag den 4 augusti

Denna morgon började med ösregn när jag (Ingela Larsson) och Therese Lagerman, RBU Stockholms län kom för att registrera vårt ekipage i tåget.

Väl på plats duggregnade det och när vi kom iväg hade det slutat helt. Det tog ca en timme efter starttid som vår del i paraden kom iväg. Det blev en härlig dag och vi beräknade att vi var 35-40 personer som gick i vår del i paraden.

Tack till er alla som var med i PrideParaden i år och hoppas vi även ses vid nästa års parad, även du som inte kunde gå med i år är så klart hjärtligt välkommen nästa år.

Vi hoppas på bra samarbete med Stockholm Pride även nästa sommar och kommer att börja diskussionerna så snart som möjligt.


Vad vill vi ha? Självständighet (2018-06-14)

Då har vi genomfört den första manifestationen om Artikel 19. Vädret var med oss, studenterna likaså, så till den milda grad att våra talare fick pausa när student flaken körde förbi!
Vad pratar jag om?
DHR Stockholm Läns Distrikt har tillsammans med Förbundet Unga Rörelsehindrade Stockholm startat ett projekt som heter Artikel 19 – Kampanjen för att uppmärksamma artikel 19 i Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Artikel 19 heter: Rätt att leva självständigt och att delta i samhället.
Idén till projektet kom till när fler och fler människor helt utan anledning fick sin assistans kraftigt nedskuren eller till och blev av med alla sina timmar!
Fredagen den 8 juni kom uppskattningsvis 40 personer för att manifestera samt ett gäng entusiastiska talare.
Först ut på listan var Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt som bland annat ställde frågan: Vilket Sverige vill vi ha?
Som tack fick han en konvention i fickformat.
Kevin från Särnmark talade från hjärtat om vad Personlig Assistans betyder för honom.
Mika Ihanus förbundsstyrelseledamot i DHR och poet läste en teater tillsammans med Karin Delén.
Jaan Kaur som är ordförande i DHR Stockholms läns distrikt berättade om skillnaden mellan att vara beroende av hemtjänst och att själv kunna bestämma hur man vill ha sin Personliga assistans.
Tobias Holmberg, aktivist pratade om att kunna studera.

Tobias Holmbergs (aktivist) tal:

”För tjugofem år sedan kom den, den där enorma frihetsreformen. Ett politiskt beslut fattat i kammaren här borta. Reformen som kom att ge mig ett liv i frihet. Rätten till personlig assistans.

Bara någon månad tidigare föddes jag och min tvillingbror. Jag med lite svagare muskler än han. Vi har kunnat växa upp tillsammans i vår familj från det lilla brukssamhället utanför Norrköping.

Att den där frihetsreformen kunde genomföras just där och just då finns det många anledningar till. Men, en sak är helt säkert. Det hade inte kunnat ske utan att ett gäng pionjärer, modiga drömmare, ja riktiga revolutionärer gick före. De vågade många år tidigare börja formulera en annan verklighet, en verklighet där sånna som är som mig, inte skulle tvingas leva sina liv på institutioner, fråntagna sin frihet. Deras drömmar blev min verklighet.

Min verklighet är det här; Jag är en rätt vanlig person. Ni vet en såndär som lägger upp ambitiösa matbilder på instagram någon gång ibland, men som oftare ligger på soffan med en chipspåse och kollar på netflix. Jag är en student, nåja tills imorgon, som ibland lämnar in uppsatser i tid, går på någon fest och jobbar lite extra vid sidan om studierna. Jag är också en student som festar alldeles för mycket, kommer försent och kanske en smula bakis till föreläsning. Jag är en sån som vill bli älskad av och känna närhet till andra människor, men jag är en sån som vill älska och ge närhet också. Jag är en person som kan vara olyckligt kär och en sån som du kan kan vara olyckligt kär i. Jag är en helt enkelt en vanlig motsägelsefull, självupptagen och komplicerad människa som på förmiddagen här signade mitt första anställningsavtal och nu ska bli vuxen.

Det är den basala enkla dröm de hade. Att kunna leva livet som de vill, precis som alla andra. Idag ser vi dock hur den drömmen som varit verkligheten i 25 år håller på att åter försvinna in i en optimistisk fantasi när budgetar i balans går före ideologiska ställningstaganden. När finansministern hellre svingar mina rättigheter som ett järnrör mot asylsökande än för att slå rasisterna på käften.

Mänskliga Rättigheter handlar inte om en färdigköpt paj där bitarna är begränsade, det handlar om ett recept där vi alla är ingredienserna och ju fler vi är desto mer paj får vi.

Rättigheter måste alltid försvaras, så även om jag än har min frihet så har jag en skyldighet att ta kampen för vår frihet, den skapar vi tillsammans.”

Förbundsordföranden i Förbundet Unga Rörelsehindrade Björn Häll – Källerman underströk vikten av att gå och rösta i höstens val samt att var och en av oss alla kan skriva till riksdagens ledamöter för att på så vis påverka!
Jag vill avsluta med att säga att vi har en hemsida: www.artikel19.nu, där man kan gå in och skriva om man har fått sin assistans indragen och hur det påverkar ens liv.
Berättelserna kommer att vara anonyma, men är ett viktigt bevis för hur Sverige bryter mot konventionen!
/ Anna Westerberg

”När inte livet går på räls ska döden gå på räls” (2018-05-03)

Jag var på DHR och NHFs (Nordiska Handikappförbundets) seminarium ”Rätt att leva? Eller bara rätt att dö?” den 12 april.
Vi fick en kunskapssammanställning av SMER om dödshjälp; vilka som har det idag och vilka som är på väg att få det. Sedan en berättelse av Martin Enqvist om hur hans liv förändrades på en sekund då han förlorade ett liv men fick ett annat.
Efter det berättade Nadia Hadad, ENIL (European Network on Independent Living) om Belgien där de är igång med att införa dödshjälp. Hon berättade bland annat om en person som ville få psykologhjälp, blev nekad, sökte då dödshjälp och blev beviljad det. Slutsatsen är att det är billigare för samhället med dödshjälp än att ge psykologhjälp. Hon berättade även att barn från 12 år kan få dödshjälp och att en grupp föräldrar filmar sina barn i svåra situationer för att få dödshjälp då de säger att barnet lider så mycket. Kan det inte vara så att samhället inte kan hjälpa till med personlig assistans och annat och att det då blir den enda utvägen; för att föräldrarna inte orkar längre när de blir lämnade till att ta hand om allt själva?
I höstas var jag på ett seminarium om nedskärningarna i den personliga assistansen. Efter en paus kom en av deltagarna in med tårar i ögonen och sa:

– De fryser beslutet om hans indragna assistans.

Vi som var där då visste ju alla om hur vardagen ser ur för oss med funktionsnedsättningar; jag önskar att några av våra beslutsfattare varit där och sett det (jag vet det låter som något hämtat ur ”Karl Bertil Jonssons jul” men precis så kände jag).
Allt mer blir vi med funktionsnedsättningar förminskade; genom indragen LSS, förändringar i färdtjänsten, diskussioner om att få betala våra hjälpmedel och vilka hjälpmedel en ska ha.
Jag har kunnat trösta mig med att gemene man inte tycker så här, men snart går inte heller det längre; efter höstens val får vi se.
/ Ingela Larsson

Vilket Sverige vill vi ha? (2017-12-05)

Sverige har länge haft ett internationellt ryckte om sig att vara ett demokratiskt land där alla människors lika värde starkt betonas. Den bilden håller nu på att ändras. Vi måste ställa oss frågan; Vilket Sverige vi vill ha?

Mitt under en lågkonjunktur kämpades LSS fram och 1994 kunde många av oss, för första gången, ta del av den frihet som vi nu är på väg att förlora.

Det är inget mindre än en skam att personer med varaktiga funktionsvariationer ska behöva känna skräck inför omprövningar och skarpare regler! Denna situation går, till viss del att jämföra med den som söker asyl. Vi vågar inte planera eller hoppas på framtiden.

Många unga i dag vet inte hur det var att inte kunna leva ett liv med rätten till ett stort självbestämmande. Unga personer med funktionsnedsättning som inte har upplevt en tid utan personlig assistans kommer med en rättmätig och stor förundran se och inte förstå orsaken till plötsliga inskränkningar.

Personlig assistans är ingen gräddfil. För de allra flesta är personlig assistans och rätten till LSS en förutsättning för att kunna leva och inte bara överleva. Det gäller att aldrig glömma intentionen med LSS: Möjlighet att leva som andra. LSS är också en förutsättning för att leva upp till konventionen för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning och bland annat vår rätt till fullständigt och faktiskt deltagande och inkludering i samhället. Vi får aldrig glömma den kamp som har föregått dessa landvinningar. Vi behöver alltid ha personer i närheten av oss som kan påminna oss om hur det en gång var. Låt oss aldrig mer färdas baklänges!! I historiens bok kommer det i annat fall att gå att läsa om Sveriges historiska svek och misstag. Vi måste stå upp för och värna assistansreformen.

David Hansson


Rapport ifrån Temakväll om personlig service (2017-09-12)

Vår medlem, Jonas Fransson, besökte distriktet i veckan för att berätta om framväxten av Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS.

Efter en kort historiebeskrivning som tydligt visade hur samhällets syn på personer med funktionsnedsättning varit, förändrats och återigen är på tillbakagång fick vi höra om den enda rättighetslagstiftning som finns på funktionshinderområdet, LSS. Om hur lagen höjt ambitionsnivån från skäliga levnadsvillkor till goda levnadsvillkor, om hur lagen är en trygghets- och demokratiförsäkran – just utifrån att det är en rättighetslagstiftning.

Lagen har varit och är ständigt ifrågasatt. Med eviga rop om besparingskrav har praxis ändrats efter flera domar i domstolarna. Om man förr fick hjälp i hela matsituationen så får man bara hjälp med maten om en behöver hjälp med att föra skeden till munnen. Matsituationen räknas till de grundläggande behoven som finns i lagen. Dit hör bland annat även av- och påklädning. Förr räknades ytterkläder till grundläggande behov. Det gör det inte längre och nu krävs att det är naken hud eller hand på hud för att det ska räknas till grundläggande behov.

Med dagens striktare tillämpning är det flera som har fått minskade timmar eller helt indragen personlig assistans med stora inskränkningar i människors liv och självbestämmande som följd.

Jonas råd till funktionshinderrörelsen:

  • Delta i ”Nödstopp”-kampanjen
  • Var vaksam på vad som händer i LSS-utredningen.
  • Kämpa för att de grundläggande behoven ska väck
  • Lägg hela ansvaret för assistansen hos staten
  • Om funktionshinderrörelsen vill kämpa för personlig service så är det viktigt att rörelsen pratar om personlig service i assistansliknande form annars finns det en risk att kommunerna nöjer sig med en utvecklad hemtjänst.

Foto: Selfie på mig och Arian längst fram, Yvonne Björkman, ? och Ellinor.

Rh-gruppen i Prideparaden (2017-08-08)

Årets PrideParad gick av stapeln i lördags den 5 augusti och vilken härlig dag det blev (då syftar jag inte på vädret)!

Jag checkade in vår grupp på morgonen och blev visad till platsen. Det visade sig att jag först ställde mig fel, där grupper som hade fordon skulle stå, vi i gågrupp skulle mötas närmast vattnet. För mig var det inga problem att komma dit men jag förstod senare att det var desto svårare då det stod lastbilar och annat vid de ställen som var nedfasade trottoarer eller där det fanns gluggar i ”kravallstaketen” för att kunna komma in.

Vi gick i år i Prideparaden tillsammans med de andra Rh-föreningarna  i RH-gruppen – Nätverket Rörelsehinderorganisationerna i Stockholms län i samverkan under flaggen ”Samma fördomar – Samma kamp”. Rh-gruppen består av DHR Stockholms läns distrikt, Neuroförbundet Stockholms LänPersonskadeförbundet RTP – Stockholms läns distrikt, RTP-SRBU Stockholm och Reumatikerdistriktet i Stockholms län.

Först på plats var Ellinor, Arian och Yvonne.

Det tog ett bra tag för paraden att ta sin början, vi kom nog inte iväg förrän 30 minuter efter de första gått iväg, vi hade nummer 58 i paraden. Dessutom när vi skulle gå iväg kom en ambulans som skulle in framför oss vilket gjorde att vi hamnade en bit bakom de framför oss så det var bara att dra på för jag hade fått strikta regler om att inga glipor skulle få finnas i paraden. Det var svårt att hålla och det blev utdraget lite då och då, mycket på grund av en motorcykel som plötsligt tyckte hans plats för framför oss i paraden (undrar till vilka han hörde egentligen).

Summa av detta års parad är i alla fall att jag känner att den blev väldigt lyckad.

Tack till er alla 20-25 personer som var med, hoppas vi blir ännu fler nästa år!

Ingela Larsson
Distriktsombudsman


Svag, svagare svagast – ynklig ännu mera ynklig, stackare! (2017-05-03)

Läste Jonas Frankssons lilla inlägg på facebook och blev illa berörd över hans vittnesmål om LSS. Hur länge orkar en funktionshindrad skriva överklagningar när det alltid slutar med avslag.

Jag har funderat över varför sossar ger sig så långt ut på högerkanten som man kan tänka sig? Nu skall alla som har LSS inse att de är bara en kostnad och troligtvis fuskare. Hur kan ett parti som säger att de står på de svagastes sida plötsligt vara de värsta motståndare mot en reform som är en väl så god sosse reform – LSS.

Ju mer man tänker desto mer inser man att det är synd om Åsa Regnér; hon borde vara den som försvarar reformen. Jag skall erkänna att jag alltid varit sosse, men nu får det vara slut. Jag är numera kategorin soffliggare.

Jag vet numera var de enkla jobben finns eller ett av dom, att vara socialminister. Att alltid kunna svara:
”- Jag vill inte försämra, tyvärr dömer domstolarna negativt för de funktionshindrade, tyvärr tolkar Försäkringskassan alltid negativt för de funktionshindrade, jag har tillsatt en utredning som skall säkra att det bara är seriösa företag inom LSS, det finns alldeles för många företag som har en verksamhet utöver LSS och det var inte meningen.”
Detta måste vara ett exempel på enkla jobb som regeringen pratar om.

Jag längtar tillbaks till en socialminister av Bengt Lindqvists nivå, varför finns det ingen som kan hitta någon? Åsa Regner – jag tycker synd om dig; att vara så svag, stackare – kan inte vara lätt!

Anders Berglund, distriktsordförande


Vem lurade vem? (2017-03-07)

Så har ytterligare en familj lurat försäkringskassan. Omedelbart stora rubriker ”Nu har någon lyckats lura försäkringskassan”. Jag blir så förbannad och lessen, nu har rusta ner sidan ännu en gång vunnit en seger, det fuskas inom LSS blir för den vanliga nyhetsläsaren utan kunskap om LSS sant.

Snart blir alla med assistansersättning fuskare. Visst är det tråkigt; rent ut sagt bedrövligt. Visst trodde jag att socialdemokraterna stod på de svagas sida i samhället. Man kanske till och med kan säga de allra svagastes sida; de med ett behov av hjälp för att kunna leva ett ”vanligt” liv. Inom alla välfärdssystem förekommer det fusk: VAB, skattefusk, sjukförsäkringsfusk men det finns en skillnad. Det finns inte något område med så få av behovet, så gruppen är ganska svag i samhällsdebatten. Det är då man önskar att det finns personer med politiskt mod att ställa sig på de svagas sida.

Då blir jag glad när någon s-politiker vågar ta ställning för oss svaga. Det senaste exemplet är Tuva Lund ”Sverige har aldrig varit rikare”, är hennes kommentar. Liberalernas Bengt Westberg är en i alla lägen bra vapendragare. Finns också från Liberalerna Bengt Eliasson också en sann broder. Så det finns riksdagspolitiker, kommunpolitiker samt före detta riksdagspolitiker som vågar; men jag saknar något statsråd som vågar ta ställning. Visst vore det kul och lite uppkäftigt om något statsråd vågade ta ställning. Kanske vore idé att tillskriva statsråd om att våga.
Kanske något för distriktet att ta fram ett standardbrev och adresser till alla statsråd? Om detta verkar intressant hör av dig till distriktet.

Finns det något område där rörelsehindrade vunnit framgång? Svaret är tyvärr –nej! Och ändå har vi som välfärdsstat aldrig varit rikare, så är det att vara ett av värdens rikaste länder. Undrar om det beror på att man drar ner på funktionshindrade.

Så var det detta att vi måste bli flera medlemmar, om varje medlem lyckas värva en enda medlem så blir vi dubbelt så stora, det tycker jag är en bra utmaning.

Anders Berglund, DHR Stockholms läns distriktsordförande


Manifestation i Stockholm Assistans är frihet! Rädda LSS! (2016-12-05)

Manifestationen hölls runt om i landet på Internationella Funktionshinderdagen lördagen den 3 december och i Stockholm hölls den på Norra Bantorget.

Manifestationens krav löd:
• Nödstopp för indragna assistansbeslut! Inga fler indragna assistansbeslut innan konsekvenserna av Försäkringskassans förändrade behovsbedömningar har analyserats.
• Stärk LSS men inte på bekostnad av personlig assistans! Vi vägrar låta olika insatser och grupper ställas
mot varandra. LSS behöver utvecklas och förbättras men vi accepterar inte att det ska ske genom nedskärningar i personlig assistans. Ta bort besparingsdirektiven ur utredningen.
• Sluta förtala assistansreformen! Talet om fusk är förödande för alla som berörs av personlig assistans och övriga LSS i sin vardag. Politiker och myndighetsföreträdare måste hålla sig till bekräftade fakta och inte prata om fusk med hänvisning till uppskattade mörkertal.

Konferencier för dagen var Henrik Petrén, RBU och Maria Persdotter, RBUs förbundsordförande;  var första talare ut.
Övriga talare under manifestationen var Jonas Franksson, STIL; Nora Eklöv, Unga rörelsehindrade; Magnus Andén, JAG; Maria Johansson, Lika Unika; Pelle Kölhed, Handikappförbunden; Rasmus Isaksson, DHR; Lise Lidbäck, Neuroförbundet; Maria Lundqvist Brömster, Hjärnkraft; Thomas Jansson, FUB; Birgitta Andersson, FQ Forum kvinnor och funktionshinder samt Suzanne Elmqvist, IfA.
Anna Stadling/Pecka Hammarstedt och Madodds stod för underhållningen.

Här kan du läsa DHRs förbundsordförande Rasmus Isakssons tal:

Först vill jag bara säga, att även om vi alla säkert hade firat den internationella funktionshinderdagen på ett mer positivt sätt så blir jag hoppfull när jag ser alla engagerade människor som valt att komma hit idag. Engagerade för alla människors lika rätt till delaktighet och självbestämmande. Jag vill att denna dagen ska bli början på att faktiskt vända denna svåra situation till en av svensk funktionshinderrörelses största framgångar.

 

För vi är väldigt många som vet vad det här handlar om. Att den personliga assistansen möjliggör för människor med funktionsnedsättning att kunna delta i samhället på lika villkor. Att bestämma om och i så fall också när du vill gå på bio, åka iväg och storhandla eller hänga med kompisar ut och ta en öl efter jobbet. Personlig assistans innebär också att kunna gå på toaletten när det behövs, och inte behöva vänta två timmar på att hemtjänsten kommer.

Personlig assistans kan också vara avgörande för om du kan arbeta, vågar ha karriärdrömmar eller om du tvingas tacka nej till ett arbete. Eller om du vågar ta steget att bilda familj och känna dig som en tillräcklig och närvarande förälder till ditt barn och möjligheten att kunna leva så jämställt som möjligt i en relation med en partner.

Det är viktigt att vi med dessa erfarenheter gör våra röster hörda som en motpol mot de oresonliga och verklighetsfrånvarande krafter som idag är ett hot mot denna frihetsreform. Den personliga assistansen måste bli en valfråga och vi måste kräva av politiska partier att bekänna sin inställning till den.

Jag ser på nära håll hur assistansanvändare känner befogad oro inför omprövningar och vetskapen om att deras liv, bokstavligen som ett brev på posten, kan få helt andra förutsättningar.
Det är en oro för att inte kunna fortsätta leva ett liv i frihet, med självbestämmande och delaktighet och en rädsla för att mot sin vilja passas in i ett system av förutbestämda rutiner på andras villkor än sina egna. Vi vill inte bara leva utan också leva ett liv med kvalité.

Jag vill framförallt rikta det här talet till att hylla alla de assistansanvändare som valt att berätta om sina erfarenheter och om vad den personliga assistansen betyder för dem. För uppenbarligen finns det från regeringen och myndigheters sida en stor okunskap, eller kanske ännu värre en oförståelse, för hur viktig den personliga assistansen är, för att människor med funktionsnedsättning ska kunna leva ett liv som andra.

Det är genom att lyssna till dessa erfarenheter som regeringen kan lära sig att personlig assistans inte är någon lyx. Det handlar om demokrati, delaktighet och självbestämmande. Om möjligheten att kunna engagera sig i föreningsliv eller partipolitiskt arbete.

Detta är vad det handlar om! Det är lätt att säga att inga förändringar gjorts i lagen eller att det handlar om att öka träffsäkerheten för vilken insats som bäst motsvarar individens behov. Men verkligheten är facit, inte utdaterade och kritiserade rapporter.

Mitt budskap till regeringen är: Gör om, gör rätt! Lyssna på oss istället: Assistans är frihet! Rädda LSS!

 

Även Nora Eklöv, Unga Rörelsehindrades generalsekreterare höll tal:

I somras fick jag drömjobbet som generalsekreterare för Förbundet Unga Rörelsehindrade. Det innebar en flytt från min hemort på Öland till Stockholm, ett nytt liv. Jag är född med en muskelsjukdom och en blodsjukdom och är i behov av personlig assistans för att klara av vardagen, vilket jag tidigare haft genom kommunen på Öland. Men Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholms stad säger nej. Här bedömer man att jag inte har rätt till assistans, fråntas därmed rätten att jobba, fråntas rätten att flytta. Fråntas min frihet.

Jag heter Nora Eklöv, jag är 21 år och jag är en rättighetslös person.

Rättssäkerheten har blivit allt mindre betydelsefull när det kommer till stöd enligt LSS. Det sägs att alla ska dömas lika inför lagen. Men vad händer med rättssäkerheten när en person bedöms olika med samma lag som grund beroende på var den bor? Personlig assistans är frihet, en rättighet men en oskyddad sådan. En rättighet som plötsligt kan tas ifrån dig eller som någon annan kan bestämma att du inte får nyttja trots att du har behov.

För ganska exakt ett år sedan gjorde finansminister Magdalena Andersson ett mycket skrämmande uttalande som fick mig och många andra att få ont i magen. Hon ställde redan utsatta grupper mot varandra på ett sådant sätt att det uppenbart bredde på hat och främlingsfientlighet. Nazism och rasism. Sedan dess har debatten på sociala medier blivit hårdare där grupper anklagas för att ta pengar från andra grupper. Jag tror att ingen av oss i funktionshinderrörelsen som är här idag går på det uttalandet och argumentationen på sociala medier. För vi vet vad hat leder till. Vi vet vad rasism och nazism leder till. För vi har redan varit där, redan drabbats, i vår historia.

Det handlar om hur politiker prioriterar vad pengar ska gå till. Det handlar om att rättigheter som är ovärderliga för många medborgare får en prislapp som vilken budgetpost som helst. När budgeten skärs ned och timmar ska dras in på assistansområdet fråntas personer sina rättigheter, sin rätt att kunna vara just medborgare, för varje assistanstimme är en timme med rättigheter. Med möjlighet att kunna leva ett liv som andra. Att kunna vara delaktig istället för att stå bredvid och titta på.

Att få ett avslag efter flera år med personlig assistans kändes som att få ett slag i ansiktet. Jag har kunnat studera, sommarjobba och bygga en bra grund för arbetslivet. Jag har blivit uppmuntrad av samhället under hela min uppväxt att jag kan, jag kan och får precis som alla andra ha en framtid med samma friheter och möjligheter. Jag tänker tillbaka på skoltiden, på hur man kämpade dag och natt för att få bra betyg. Och hur värdelöst det känns nu när man inte tillåts att arbeta och ha den framtid man kämpade för. Det kändes som att samhället plötsligt menar att “du var värd att satsa på när du byggde din framtid men när du nu enligt oss, kommit fram får du klara sig själv. Nu utnyttjar du bara systemet”. Det finns en dubbelmoral här som är svår att begripa.

Nu står vi på Norra Bantorget. Här har man sedan år 1902 manifesterat för rättigheter åt alla. Mot orättvisor. Nu har vi intagit torget med samma syfte.

De flesta politiska partier startades för att bekämpa orättvisor och kämpa för medborgares fri- och rättigheter. Nu kräver vi att de folkvalda politikerna lyssnar. Vi kräver stopp på indragna assistansbeslut, vi kräver att bedömningar sker med hänsyn till kontinuitetsprincipen i LSS, det vill säga att stöd ska ges så länge det finns behov. För fråntaget stöd är fråntagna rättigheter. Utan rättigheter är vi inga medborgare. Vi är bara rättighetslösa personer.

Manifestationen uppmärksammades i media bland annat av: