Årsmöte

För DHR-avdelningarna, årsmötesombuden och DHR-regionens funktionärer

DHR REGION STOCKHOLMS ÅRSMÖTE 2024

Vi hälsar avdelningarnas ombud samt inbjudna gäster välkomna till DHR Region Stockholms årsmöte.

Tid:
Lördagen den 20 april kl 10.00-17.00. (Vid ankomsten serveras kaffe och smörgås klockan 09.30-10.00.)
Årsmötesförhandlingarna inleds kl 13.30.

Plats: Quality Hotel Friends, Råsta strandväg 1, Solna
Parkeringsplatser finns utanför hotellet och längs Friends Arena. Tillstånd köps i biljettautomater eller löses i apparna Parkster & Easypark för 180 kronor/dygn.
Det finns två handikapparkeringsplatser i anslutning till hotellet men de ägs ej av hotellet så de kan inte garantera att de är lediga.

På förmiddagen kommer seminariet ”Att skapa engagemang” genomföras. Hanna Bisell från Ledarinstitutet kommer hålla i seminariet.

Vår ledsagare Mikke från Zakett kommer att finnas med under dagen.

Om ombud får förhinder skall årsmöteshandlingarna överlämnas till ersättaren. Om ombud är förkyld vid årsmötesdagen ber vi den att stanna hemma. Glöm inte att meddela detta till kansliet. Ändringar meddelas alltså inte till hotellet.

På årsmötesdagen går det bra att ringa DHR-regionens mobiltelefon 070-092 21 70 vid sjukdom eller dylikt – tänk på att stanna hemma om du känner dig sjuk.

Välkommen till Quality Hotel Friends i Solna och
DHR Region Stockholms 62:a årsmöte!

Årsbokslut för 2023 och Revisionsberättelsen delas ut på plats vid årsmötet.

Övriga handlingar återfinns (i respektive flik – hela eller utdrag finns här,  i PDF-filen finns den fullständiga handlingen) här nedan:

Förslag till

ARBETSORDNING

 

Kl.           09.30     Kaffe och smörgås serveras

09.55     Välkomsthälsning

10.00     Seminarium – ”Att skapa engagemang”

12.00     Lunch inklusive kaffe på maten

13.30     Årsmötet öppnas
Förhandlingar

14.30     Kaffepaus

15.00     Förhandlingarna fortsätter

17.00     Årsmötet avslutas
(Konstituerande sammanträde med den nya styrelsen efteråt)

AKTUELLA VAL VID DHR REGION STOCKHOLMS ÅRSMÖTE 2024

Punkt 8-9, 19-22 – Valberedningens förslag

 

VALBEREDNINGENS FÖRSLAG

STYRELSE

Vald t.o.m                                FÖRSLAG
årsmötet 2024                        vid årsmötet 2024

Ordförande

Jaan Kaur, Farsta                          Liza Syeda, Norsborg, nyval 2 år

Ledamöter

Anna Westerberg, Täby               omval 2 år

Johan Dibb, Järfälla                     omval 2 år

Lena Haglöf, Hägersten               Stefan Sundkvist, Nacka, nyval 2 år

Magnus Lindmark, Stockholm   omval 2 år

 

REVISORER
Anders Runnman, Ösmo              omval 2 år

Auktoriserad revisor
Öhrlings PriceWaterhouse-         omval 2 år
Coopers AB

Revisorssuppleant
Karin Sääf Göransson,                  Mika Ihanus,  nyval 2 år
Bagarmossen                                  Enskededalen

VALBEREDNINGSKOMMITTÉ

Ordinarie ledamöter

______________________

______________________

Motion ställd till region DHR Stockholms årsmöte 2023 angående fordon inom Färdtjänsten.

 

Jag har upptäckt och fått signaler om att det tummas på säkerheten när man reser olika typer av fordon inom Färdtjänsten samt att en del ”vanliga” taxibilar är för små så att det vara svårt att komma in i bilen samt att ens hjälpdel kan bli skadas på grund av att det är ett trångt bagageutrymme i bilen. Därför föreslår jag följande:

Att styrelsen återupptar fordonsfrågan igen.

Att styrelsen kräver att färdtjänsten återinför att egna inspektörer som finns på fältet.

Att styrelsen följer noga med vad som händer inom utveckling av el-fordon för rullstolstaxi framöver samt att styrelsen gör en egen konsekvensanalys av införandet av el-fordon samt kräver en riskanalys av kommande el-fordon.

Nisse Duwähl

Styrelsens yttrande över motionen

För att färdtjänstresenärer ska känna trygghet och säkerhet under resan är det många saker som ska fungera. Rullstolar ska spännas fast ordentligt, bilarna får inte vara får trånga och vi som reser ska vara säkra på att vi möts av respekt från chauffören som kör.
DHR Region Stockholm, har precis som motionären, noterat att avdelningarnas medlemmar ger uttryck för att resan med olika färdtjänstfordon lämnar mer att önska. Exemplen som motionären lämnar återkommer vi ofta till i vår dialog samverkansrådet och med färdtjänstutskottet.
Vidare formulerar vi våra behov inför och under resan i kontakter med politiken, i våra sociala medier och i massmedia.

2023 genomförde vi dessutom en anonym enkät om färdtjänsten där vårt fokus var tidspassning och trygghet under resan.

Rörande elbilar har styrelsen inte tillräckliga kunskaper för att göra någon konsekvensanalys gällande utveckling av elfordon för rullstolstaxi.

Styrelsen har dock noterar att fordon som särskilt tillverkats eller konverterats för att ha plats för en eller flera rullstolsburna personer som färdas sittande i sina rullstolar är undantagen från kraven i lagen.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta

att       motionens första att-sats anses besvarad.
att       bifalla andra att-satsen
att       avslå motionens tredje att-sats.

Motion angående hjälpmedel ställd till DHR region Stockholm!

Listan på vad man kan få som hjälpdel har smalast på senaste tiden samt att det har blivit svårare av få hjälpmedel som passar individens behov. Jag har den senaste blivit kontaktad av medlemmar andra regioner i DHR om att t.ex att el-skotrar har fasats ut som hjälpmedel på grund av att dem finns att köpa på den så kallade marknaden. Förutom att det naturligt blir en plånboksfråga för den enskilde så har det fått den konsekvensen att skotern ej får medföras eftersom den inte räknas som hjälpmedel. Därför förslår jag följande:

Att styrelsen för DHR region Stockholm inrättar en stödfunktion i styrelsen eller på kansliet för hjälpmedel som kan eventuellt finns med som stöd på hjälpmedelscentralerna.

Att denna person som får uppdraget får en adekvat utbildning om så behövs samt stöd från övriga i styrelsen.

Nisse Duwähl

 

Styrelsens yttrande över motionen

Motionären lyfter flera viktiga aspekter på hjälpmedelsfrågan. Bland annat frågan om förskrivningsbara hjälpmedel. Det är viktigt att förskrivarna har god och nödvändig kompetens om förskrivning av hjälpmedel. Därutöver ska förskrivarna vara väl insatta i tillgång och utbud av hjälpmedel.

DHR Region Stockholm har som mål att bidra till att öka kompetensen bland förskrivarna av hjälpmedel och kommer under kommande mandatperiod lyfta frågan i olika sammanhang. Bland annat genom vår samverkan med Region Stockholm.
Motionären önskar att DHR Regions Stockholms styrelse inrättar en stödfunktion som  även innefattar att medlemmar kan få någon som kan följa med i samband med besök på hjälpmedelscentralerna. En sådan stödfunktion har DHR Region Stockholm inte möjlighet att tillsätta. Det vi däremot kan genomföra är traditionellt påverkansarbete i samverkan med Region Stockholm. Därutöver kan vi bredda våra kontaktnät genom nya och etablerade samarbeten, men även samarbeta mer inom DHR. På medlemsträffar kan utrymme för erfarenhetsutbyte ha en stärkande och stödjande funktion för medlemmen.

DHR Region Stockholm föreslår att årsmötet beslutar

att       avslå motionen i sin helhet.

DHR Region Stockholm

 

Preliminärt verksamhetsprogram 2024–2026

DHR:s förbundsmöte i oktober 2023 fastställde förbundets verksamhetsprogram för 2024 – 2026. Programmet utgår från vision, budskap och mål samt beskriver vart vi vill, både på kortare och längre sikt. Förbundets verksamhetsprogram är styrande för förbundet, distrikt/regioner och avdelningar.


DHR:s vision

Ett universellt utformat samhälle, det vill säga ett samhälle som skapar lösningar som fungerar för så många som möjligt redan från början. Om fler inkluderas, och man gör rätt från början, behövs inte anpassningar och särlösningar i efterhand.

Ett jämlikt och jämställt samhälle, handlar också om att involvera användare, så som FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning säger ”inget om oss utan oss”.


DHR:s budskap

Rättigheter är möjligheter – 100 år av frigörelse.

Verksamhetsinriktning

Varje människa har behov av självbestämmande, delaktighet, oberoende och att kunna påverka sin tillvaro – alltså ha makt över sitt liv. Det är där medlemmarna finns som förändring och förnyelse kan ske, både rättighetspolitiskt och organisatoriskt.

Tillgänghet, Hjälpmedel och Personligt stöd är de tre områden som förbundet har identifierat som verksamhetsområden för åren 2024 – 2026.

Det är områden som alla på ett eller annat sätt måste förhålla sig till i sin vardag.

 

Verksamhetsområden för DHR Region Stockholm

DHR Region Stockholms viktigaste rättighetspolitiska områden är:

  • Kollektivtrafik (inklusive färdtjänst)
  • Hälso- och sjukvård (inklusive hjälpmedel, habilitering och rehabilitering)
  • Regional planering och viss kultur (kultur i vården, konstutsmyckningar, Konserthuset)

Mål och delmål för respektive verksamhetsområde presenteras i de årliga verksamhetsplanerna.

Under verksamhetsperioden 2024 – 2026 kommer vårt påverkansarbete och stöd till regionen inriktas mot att identifiera goda exempel inom tillgänglighet, hjälpmedel och personsonligt stöd och verka för att dessa exempel bibehålls, sprids och reproduceras i regionens verksamheter.

Med funktionskrav beskrivs vad som ska uppnås i ställer för, som vid detaljkrav, hur något ska uppnås. Ett exempel på ett funktionskrav är att medarbetarna på kundservice på färdtjänsten ska ha nödvändig kunskap om de regler som gäller för färdtjänst. Ett detaljkrav är att medarbetarna på kundservice ska genomgå utbildningar gällande dessa regler. Om medarbetarna trots genomförda utbildningar inte har den nödvändiga kunskapen är funktionskravet inte uppfyllt.

För att lyckas med vårt arbete kan vi till viss del ge regionen stöd att ställa detaljerade krav mot utförare baserat på de goda exemplen. Det viktigaste är dock fortfarande krav på funktion. Om funktionskraven inte uppnås har det ingen större betydelse att detaljkraven följts. Detaljkrav är därför bara en steg på vägen för att uppnå funktionskraven. Vi ska därför verka för att regionen ställer relevanta funktionskrav på utförarna i upphandlingar och andra sammanhang.


Tillgänglighet

När det gäller tillgänglighet så är kollektivtrafik och färdtjänst samt fysisk tillgänglighet till och på vårdinrättningar viktiga verksamhetsområden. Vi ska verka för att följande funktionskrav uppfylls.

  • Färdtjänsten är trygg och förutsägbar
  • Alla kan resa efter behov
  • Vårdinrättningar är fysiskt tillgängliga
  • Alla delar av kollektivtrafiken ska vara tillgängliga. Lika lite som en person ska hänvisas till en viss vagn utifrån hudfärg ska den behöva hänvisas till en viss vagn utifrån funktionsförmåga.


Hjälpmedel

På hjälpmedelsområdet ska vi verka för att följande funktionskrav uppfylls.

  • Varje förskrivare av hjälpmedel har god kompetens. Det finns spetskompetens inom de olika hjälpmedelsområdena på varje hjälpmedelscentral.
  • Uppföljning av hjälpmedlen görs kontinuerligt.
  • Hjälpmedlen är kostnadsfria för brukaren eller omfattas i vart fall av högkostnadsskydd.


Personligt stöd

Personligt stöd i form av hemtjänst/personlig service, ledsagning med flera är i första hand en kommunal angelägenhet det vill säga frågor som avdelningarna arbetar med.

DHR-regionens arbete gällande personligt stöd inriktas på ledsagning på sjukhus, vårdcoach samt kunskap som våra medlemmar behöver för att få rätt förskrivare av hjälpmedel.

  • Stötta avdelningarna, utifrån respektive avdelnings behov och önskemål (bland annat kommunal assistans). Ta även eget initiativ till stöd åt avdelningarna för att förbättra vissa orimliga hemtjänstvillkor (som att brukare tvingas lägga sig för natten kl. 17).
  • Vårdcoach – SMO-centralerna
  • Ledsagning på sjukhus

VERKSAMHETSPLAN 2024

 

VÅRT UPPDRAG

DHR regionens viktigaste rättighetspolitiska områden är

  • Kollektivtrafik (inklusive färdtjänst)
  • Hälso- och sjukvård (inklusive hjälpmedel och re-/habilitering)
  • Regional planering och viss kultur (kultur i vården, konstutsmyckningar, Konserthuset).

Utdrag ur våra stadgar:

Regionens ändamål är att inom sitt verksamhetsområde, driva rättighetspolitik vars mäl är att personer med nedsatt rörelseförmåga ska vara fullt jämställda, jämlika och delaktiga i samhället.

Regionen verkar genom att bedriva opinionsbildning och informera om frågor som rör personer med nedsatt rörelseförmåga samt genom att vara en mötesplats för kunskapsutbyte.

Regionen ska stödja samverkan mellan DHR avdelningar inom regionens verksamhetsområde.

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Förslag till

Preliminär VERKSAMHETSPLAN 2025


VÅRT UPPDRAG

Utdrag ur våra stadgar:

Regionens ändamål är att inom sitt verksamhetsområde, driva rättighetspolitik vars mål är att personer med nedsatt rörelseförmåga ska vara fullt jämställda, jämlika och delaktiga i samhället.

Regionen verkar genom att bedriva opinionsbildning och informera om frågor som rör personer med nedsatt rörelseförmåga samt genom att vara en mötesplats för kunskapsutbyte.

Regionen ska stödja samverkan mellan DHR-avdelningar inom regionens verksamhetsområde.

DHR Region Stockholms rättighetspolitiska arbete fokuserar på allmän kollektivtrafik och färdtjänst, hälso- och sjukvård, hjälpmedel, rehabilitering och habilitering, kultur samt regional utveckling.

Förutom att bedriva aktiv påverkan inom våra rättighetspolitiska områden ansvarar regionstyrelsen för att ge råd och stöd till våra tio DHR-avdelningar; Botkyrka-Salem-, Huddinge-, Nacka-Värmdö-, Norrtälje-, Nynäshamn-Haninge-, Stockholms-, Sundbybergs-, Södertälje-, Tyresö- och Täbyavdelningen.

Genom den samverkansöverenskommelse som upprättats mellan funktionshinderrörelsen i länet och Region Stockholm ska vi medverka i arbetet med att bereda frågor som berör livssituationen för personer med funktionsnedsättning. Vi har därför åtagit oss att tillhandahålla aktiva och pålästa representanter till Regionens olika samverkansråd.

Verksamhetsprogram

De av förbundsmötet fastställa verksamhetsområdena för 2024 – 2026 är Tillgänglighet, Hjälpmedel och Personligt stöd.

Aktiviteter på DHR

Datum Lördagen den 20 april kl 10.00-17.00 (fika kl 09.30)

Plats Quality Hotel Friends, Råsta strandväg 1, Solna