DHR kritiska i remissyttrande till Socialdepartementet

Den 26 juni lämnade DHR in ett remissyttrande till Socialdepartementet. Yttrandet gäller utvärderingen av förändringar i sjukförsäkringens regelverk som gjorts under 2021 och 2022, SOU 2024:26

DHR invänder mot att analysen av nya lagar och bestämmelser görs efter endast två år, varav ett kantat av coronapandemin. Det är alldeles för tidigt att dra slutsatser om lagar som så tydligt påverkar många människors liv och hälsa. Dessutom saknar vi en komplett analys som räknar hälsa i andra termer än antal läkarbesök och visar vad utförsäkring kostar både för individen och för samhället.

Nyligen gav FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning Sverige svidande kritik. Kritiken gäller både arbetsmarknaden och hälsoläget för personer med funktionsnedsättning. Funktionsnedsättning blir mer och mer en medicinsk term och personer med funktionsnedsättning känner sig ofta missförstådda i bedömningar.

Vi frågar oss hur ett socialförsäkringssystem som saknar flexibilitet och sätter fokus på medicinska skäl och Försäkringskassans egna expertläkare går ihop med FN:s rekommendationer. Och varför våra synpunkter efterfrågas först nu, när förslagen är färdiga.

Här kan du läsa DHR:s remissvar

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

Sommarledigt på kansliet

DHR:s förbundskansli har sommarledigt under veckorna 29, 30 och 31 (från och...

Läs mer
alt=""

DHR söker kanslichef

Vill du leda och göra skillnad? Bli vår nya kanslichef! Som kanslichef...

Läs mer
Uteservering som ligger på en upphöjd plattform utan ramp.

Kan vi ses på uteserveringen?

Sommartid är vi många som gärna besöker uteserveringar. Enligt lag ska de...

Läs mer