Om jag blir av med ett ben vill jag ha dödshjälp!

Vi har börjat rota runt i den väldigt komplexa frågan om assisterat självmord/dödshjälp för att belysa den ur flera olika perspektiv. Varför rör det upp så många motstridiga känslor? Varför blossar debatten upp igen och igen?

Vår första samtalsgäst är Lise Lidbeck, förbundsordförande för Neuro, som engagerat sig stark i frågan. Så pass att förbundet polisanmält Staffan Bergström, läkare och ordförande i Rätten till en värdig död. Detta i samband med att dödshjälpsfrågan blev aktuell igen i januari när före detta buddistmunken Björn Natthiko Lindeblad i sociala medier publicerade ett avskedsbrev i samband med sitt självmord i januari i år.

– Det finns en bild hos många om att det i sig är en dödsdom att ha eller få en funktionsnedsättning. Och det är en svår fråga för både vården, politiken och oss medborgare, säger Lise Lidbeck, och resonerar kring rädslan för det som inte är det ”normala”.

En så stor andel svenskar ställer sig bakom dödshjälp. Men vad står det för egentligen? Är det inte egentligen ett kvitto på människors stora oro för att samhället inte kan stötta om något inträffar?

Relaterade nyheter

Se alla nyheter

En fana till DHR

Vice förbundsordförande Lars-Göran Wadén och förbundssekreterare Ken Gammelgård mottog torsdag den 1...

Läs mer

Fullsatt i Gävle på turnépremiären

Premiären för turnén Inte helt 100 drog igång den 26 april med...

Läs mer

I framtiden finns inga hinder

I samband med vårt 100-årsjubileum håller DHR ett seminarium, preliminärt 28 november,...

Läs mer