Internationella kvinnodagen 8 mars

Trots att Sverige betraktas som en förebild för jämställdhet finns det områden där vi misslyckas. Ett sådant område är situationen för kvinnor med funktionsnedsättning. Det handlar om tillgång till arbetsmarknaden, ekonomisk självständighet och grundläggande mänskliga rättigheter för möjligheten att leva ett liv som andra.

I ett uttalande på Internationella kvinnodagen säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo att det är dags för en ny strategi. Vi behöver skapa ett samhälle där alla, oavsett kön eller funktionsnedsättning, kan nå sin fulla potential. Här kan du läsa uttalandet.

För några år sedan drev DHR jämställdhetsprojektet Funktion Femmes. I projektets film berättar kvinnor om sin situation och hur de blivit bemötta i olika sammanhang.

”Jag var 16 år när jag erbjöds förtidspension, det säger allting om hur de såg på mig som människa och mina möjligheter att få ett vanligt jobb”, säger Emelie som medverkar i filmen.

Känner du igen DHR:s rättighetsikon på bilden? Den illustrerar artikel 6 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Artikeln handlar om lika fri- och rättigheter för kvinnor med funktionsnedsättning.

Syrenlila fyrkant. Uppe till vänster står Artikel 6 Lika fri- och rättigheter för kvinnor med funktionsnedsättning. I mitten ett kvinnotecken. Under tre olika pictogram föreställande från vänster kvinna med käpp, ett barn, kvinna i rullstol.

Rättighetsikoner – DHR

Relaterade nyheter

Se alla nyheter
Alt=""

DHR på Hjultorget

Den 15-16 maj 2024 deltar DHR på Hjultorget, Kistamässan. Välkommen till oss...

Läs mer
Händer som håller en mobiltelefon och skriver ett inlägg på DHR:s Facebooksida.

DHR i sociala medier

Vill du få en inblick i vårt löpande arbete? Följ oss på...

Läs mer
Alt=""

Årshandlingar för avdelningar och distrikt  

Årsmötesperioden för DHR:s avdelningar är till ända och perioden för årsmöten i...

Läs mer