DHR:s historia

För mer än 100 år sedan gick personer med nedsatt rörelseförmåga samman i en kamratförening. Föreningen, som bildades på på Vanföreanstalten i Göteborg, hette De Vanföras Väl. Med åren utvecklades kamratföreningen till dagens DHR.

100 år av frigörelse 1923 – 2023

I början av 1900-talet placerades människor med nedsatt rörelseförmåga på så kallade vanföreanstalter som drevs med hjälp av välgörenhet. Där fick de nöja sig med ett kraftigt begränsat liv.

I juni 1923 tog Anna Vogel, som var föreståndare på Vanföreanstalten i Göteborg, initiativet till en kamratförening. Syftet med föreningen var att föra samman personer med nedsatt rörelseförmåga, erbjuda gemenskap, stöd och möjlighet att tillsammans lyfta frågor. Föreningen, som fick namnet De Vanföras Väl, utvecklades med tiden till dagens DHR.

Alt=""
Anna Vogel

Det Anna gjorde var modigt. På hennes tid var det mycket ovanligt att personer med nedsatt rörelseförmåga fick föra sin egen talan. Långt in på 1900-talet var normen att andra, utan egen erfarenhet av nedsatt rörelseförmåga, visste bättre hur samhället skulle vara utformat och hur våra liv skulle levas.

Läs mer om Anna Vogel här.

Kamratföreningen i Göteborg fick snabbt efterföljare på vanföreanstalterna i Helsingborg och Stockholm och år 1926 gick föreningarna samman i Riksorganisationen kamratföreningen De Vanföras Väl.

Organisationen hade de första åren en mycket stark bindning till vanföreanstalternas verksamhet, men under 1930-talet bildades det i södra Sverige flera liknande föreningar som inte hade någon koppling till vanföreanstalterna.

 

Utveckling och tillväxt

Nu bildades en riksorganisation, som drev frågor politiskt. Föreningen hette Värnet, och fick avdelningar i Malmö, Helsingborg och Västerås.

Stockholmsavdelningen inom Kamratföreningen De Vanföras Väl, ville också ha avdelningar utanför vanföreanstalterna och bytte år 1934 namn till Riksorganisationen De Vanföras Väl.

År 1939 slogs de båda organisationerna Värnet och De Vanföras Väl ihop och vid årsmötet 1944 ändrades namnet till De Vanföras Riksorganisation. År 1955 ändrades riksorganisationen till riksförbund.

Att gå samman och gemensamt framföra synpunkter och krav blev framgångsrikt och har bidragit till en rad förbättringar. Till exempel gällande synen på vår rätt till arbete, försörjning, bostad, utbildning, hjälpmedel, resor, samt stöd och service i och utanför hemmet.

 

Lansering av begreppet handikapp

I början av 1960-talet lanserade massmedierna begreppet handikapp som alternativ till de då omdiskuterade begreppen vanför och invalid. Begreppet handikapp användes främst för personer med omfattande rörelsenedsättning och omfattade till en början inte sociala och psykiska funktionsnedsättningar.

År 1965 bytte De Vanföras Riksförbund namn till De Handikappades Riksförbund (DHR). DHR, drev den numera allmänt antagna tesen att ett handikapp inte är en egenskap hos en individ utan ett förhållande mellan individen och omgivningen.

 

Nytt namnbyte

44 år senare, på förbundsmötet 2009, lät DHR ordet handikappad gå till historien och bytte namn. Sedan dess står DHR för Delaktighet – Handlingskraft – Rörelsefrihet.

Bakom namnbytena i DHR:s historia ligger en utveckling där både organisationen och samhället gått från ett välgörenhetstänkande till jämlika villkor.

 

Kamp för demokrati och mänskliga rättigheter

Sedan starten 1923 har DHR kämpat för att nöta ner fördomar, sänka samhällets trösklar och utöka rättigheterna för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Under de första 100 åren som organisation har DHR bidragit till många förbättringar i samhället. Men det finns mer kvar att göra och arbetet för ökad delaktighet, stärkt handlingskraft och rörelsefrihet för personer med nedsatt rörelseförmåga fortsätter.

 

Jubileumsåret 2023

År 2023 firade DHR 100 år av frigörelse och det gjordes på en rad olika sätt och över hela landet. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om de olika aktiviteterna.

Turné med föreställning & politikerdialog.

DHR-aktivitet på Sergels torg.

Födelsedagsfirande i hela landet.

Förbundsmöte och jubileumsfest i Göteborg.

Seminarium ”I framtiden finns inga hinder”.